Könyvajánló: Zander fishing, a complete guide

Posted on december 18, 2009, under Bemutatók.

Zander fishingMagyarországon a süllőhorgászatról már régóta nem jelent meg átfogó könyv. A módszerek persze fejlődnek, ezekről egy-egy cikkben azért lehet olvasni, de alapvetően igaz, hogy a legtöbben féltve örzik nehezen megszerzett titkaikat. Ez érthető is, hiszen a süllő az egyik legfinomabb halunk és nagyon kevesen engedik vissza, gyakran még az egész pici példányokat is hazaviszik, így állományuk a legtöbb helyen igen alacsony szinten van. Ezen oknál fogva, elkezdtem keresgélni külföldi szakirodalom után, kiváncsi voltam, hogy más országokban hogyan és milyen módszerekkel fogják ezt a szép ragadozót. A nyelvtudásom persze erősen behatárolta a keresést, mindenképpen angol nyelvű könyvben gondolkodtam. Amerikában a süllő egy más alfaja él, így inkább maradtam az angliai kínálatnál és megrendeltem a 2008-ban kiadott Zander Fishing, A Complete Guide című könyvet.
Érdemes tudni, hogy Angliában a süllő tájidegen hal, 1963-ban telepítették be. A csatorna és folyóvíz hálózatban gyorsan elterjedt és ma is ezek a vizek az elsődleges élőhelyei, igaz már néhány tóban is megtalálhatóak. Sokáig szemét halnak tartották, érdekes volt látni olyan fotókat ahol a partra vetve otthagyták a tetemeiket, akárcsak nálunk a törpeharcsáét. A kép azóta változott valamelyest, már jobban megbecsülik, de mint bevándorló halfajt, teljesen elfogadni még egy jódarabig biztosan nem fogják. Ma ott tartanak, hogy a lelkes süllőhorgászok egy csoportja próbálja a halat védeni és milyen meglepő, az egyik legnagyobb veszélyt a kelet-európai vendégmunkásokban látják, ugyanis ők itt is előszeretettel fogyasztják a süllőt.
A könyv maga érdekes és olvasmányos. A módszerek rövid ismertetése után (elsősorban a fenekező horgászatról van szó) részletesen foglalkozik a hol kérdésével, bemutatja a szóba jöhető vízterületeket és a süllő szokásait, tartózkodási helyeit. Hasonlóan az itthoni módszerekhez, a legfontosabb tényezőnek a hal megtalálását tartja és erről ír bővebben. Igaz itt végigveszi a konkrét angliai vizeket, ez a magyar horgásznak kevésbé hasznos, de ettől függetlenül lehet tanulni belőle és át lehet ültetni egyes részeit a hazai vizekre is.
A pergető horgászatról külön fejezet szól és miután a szerző ezt a műfajt nem műveli magas szinten, egy másik írót kért meg a módszerek bemutatására. Itt két területre koncentrál a könyv, az egyik az itthon is ismert és népszerű gumicsalis horgászat, a másik pedig a vontatás, amely a hazai vizeken szinte ismeretlen. Igaz, ennek oka főként a szabályozásban keresendő, nálunk csak kézben tartott bottal lehet ezt művelni, ami jelentősen megnehezíti alkalmazását.
Emellett foglalkozik olyan kérdésekkel is ami itthon nem igazán jellemző, mint pl a tengeri fagyasztott halak csaliként való alkalmazásáról, illetve a süllő és dévér kapcsolatáról is. Összességében nekem tetszett a könyv, igaz a módszereik nagyban hasonlítanak az itthon már megszokottra, így e könyv hatására senki nem fog gyökeresen új mószereket tanulni, de azt gondolom, hogy néhány trükköt és infot még a tapasztaltabbak is találnak a könyvben, illetve nyelvgyakorlásnak sem utolsó. Aki pedig az angliai vizeken akarja magát kipróbálni, annak kötelező olvasmány.

Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top