Különböző emberek, különböző módszerek

Posted on július 21, 2012, under Horgásztörténetek.

Egy megjegyzés nagyon megmaradt bennem amikor amerikai versenyhorgászok tippjei után kutattam a neten. Az az általános nézet ott, hogy nem az aktuális halhoz kell megtalálni a megfelelő technikát, hanem az adott horgász erősségeihez kell megkeresni a halat. Ez azt jelenti, hogyha egy bizonyos technikában valaki nagyon elmélyedt, akkor versenyen ezt kell használni és olyan helyet és halat kell keresni ami akkor eredményesen horgászható ezzel a módszerrel. Az utóbbi időben ezt gyakoroltam Kádártán, szoknyás jigekkel próbálkozva.
Reggel nyitás után nem sokkal már a parton voltam és minimál felszereléssel, egy kis táskával és egy bottal mentem és a csalit sem bonyolítottam túl, a már említett jiget választottam. Alig haladtam néhány stéget mire összefutottam egy sráccal, és beszélgetni kezdtünk. Ő három bottal jött, mindegyiken másfajta csalival és lassan haladva helyről helyre, igen alaposan átvizsgálta a terepet. Nagyon kiváncsi voltam, hogy a nap végére melyikünk módszere lesz eredményesebb, melyik működik jobban. Eddigre már volt egy hala amit felszini csalival fogott, innen indult az összehasonlítás.
Miután én gyorsabban haladtam, hamar látótávolságon kívül került és a saját pecámra koncentráltam. Több helyen is volt kapásom, de rendre lemaradtak a halak. Néha meg sem akadtak vagy félúton mentek el, vagy a magas parton nem tudtam időben leérni és a sorozatos ugrálások miatt nem foghattam kézbe egyet sem. Persze ez inkább a saját bénázásom volt, illetve nagyon finoman ettek csak a halak, ez is magyarázta a bizonyítványt, ettől függetlenül nem nagyon bántam a dolgot, látványos pecában volt részem. Előbb-utóbb azért bejött a mázlifaktor is és sikerült kiemelnem egy halat, tehát a nullázást elkerültem.
Körbeértem a tavon és eléggé el is fáradtam, de nagyon kiváncsi voltam Balázs eredményére is, ezért megkerestem és megkérdeztem hogy áll. Több halat segített partra, mint én, viszont kevesebb kapása volt. Ez még csak egy alkalom volt, ráadásul az eredmény is vegyes, így nagy következtetéseket nem vontam le, de ez mindenesetre további tesztekre sarkallt. A következő alkalomra én is több bottal érkeztem és szélesebb csaliválasztékkal, a jigek mellett mást is próbáltam, elsősorban felszini csalikat. Persze ahogy ilyenkor lenni szokott, ekkor csak a már bevált dolgok működtek, az újdonságok még nem.
Ezen alkalommal két másik sráccal is megismerkedetem, mindketten más módszerrel, de eredményesen kergették a feketesügéreket. Egyikőjük elsősorban felszini csalikra, míg a másik srác a wormokra esküdött. Olyan kijelentések is elhangoztak, hogy kicsit unalmas a tó, mert ez az egy módszer működik, semmi más, ez viszont mindig. Persze ez nem igaz, hiszen ahogy észrevettem ahány ember annyi szokás és mindenki meg tudja fogni a maga halát. Sokkal inkább arról van szó, hogy ki melyik technikában érzett rá a lényegre, szóval lehet van valami ebben az amerikai szokásban. Abban azért biztos vagyok, hogy egy kisebb tavon, mint amilyen a Kádárta is, kellene egy második módszer is, ugyanis egyfajta technikával fél nap alatt végig lehet menni és utána már érdemes lehet valami másra váltani. Persze ha egy nagyobb vizen vagyunk, mint mondjuk Délegyháza, ott egészen más a helyzet és az már egy másik történet lesz.

Szabó Zalán

4 hozzászólás to "Különböző emberek, különböző módszerek"

gravatar

aurel  on július 21, 2012

Na én már azt a következő történetet várom nagyon… 🙂

gravatar

Zalan  on július 23, 2012

Ami késik nem múlik 🙂

gravatar

nero2  on október 12, 2012

Helló Zalán!
Tetszenek az írásaid! Ahogyan olvastam őket, újra átéltan a vízparton történteket. Mostanában nem jártál fekázni Kádártán, vagy Délegyen?
Üdv: Balázs

gravatar

Zalan  on október 12, 2012

Szia!
Köszi, örülök hogy tetszik. Mostanában nem jártam sajnos, lakásfelújítok épp, idén már jó eséllyel nem megyek, november előtt nem horgászom sehol sajna.
Üdv
Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top