Pezon&Michel Invitation Rainbow Casting: Multizás elérhető áron

Posted on május 13, 2012, under Bemutatók.

Invitation Rainbow CastingEmlékszem néhány éve nagyítóval kellett itthon a revolver markolatú botokat keresni még a katalógusokban is. A népszerűségük Európában nagyot ugrott azóta és már itt-ott találkozhatunk velük akár élőben is. A kínálat szépen növekedett, bár még meg sem közelíti a peremorsós változatokat, de már van választék és némi utánajárással bárkinek elérhetőek, nincs feltétlen szükség a külföldi rendelésre. Ez kapóra jött amikor tavaly az egyik botom eltörött és sürgősen alternatívára volt szükségem. Rögtön eszembe jutott amikor nem sokkal előtte valaki a kezembe nyomta a Pezon&Michel belépő szintű botját, kellemes meglepetés volt, ráadásul olyan áron ami eddig nem volt realitás. Sokat nem gondolkodtam és vettem egyet, nem akartam hónapokig bot nélkül maradni.
A Pezon&Michel cég a francia Sensas csoport pergetéssel foglalkozó tagja. Itthon néhány éve jelentek meg és népszerűségük gyorsan nő. Forgalmaznak sok mindent, de talán a legérdekesebb termékeik a horgászbotok, ezen a területen úgy gondolom tudtak újat mutatni a hazai piacnak és ha valaki botot keres, mindenképp érdemes az ő kínálatukat is átnézni. Az Invitation szériával egy évvel ezelőtt, 2011-ben jöttek ki, melyben egyetlen multis bot található, a címben is szereplő Rainbow Casting.
A nyélkiképzésHossz: 1,9m
Dobósúly: 10-35g
Akció: közepesen gyors (Medium-Fast)
Önsúly: 135g
Tagok száma: 2
Szállítási hossz: 99cm
Gyűrűk anyaga: SIC
Blank anyaga: MI Carbon
Ár: 15000Ft
Egy bot külső megitélése mindig teljesen szubjektív dolog. Nekem alapvetően tetszett, nem a klasszikus szineket használták, de mégis izléses maradt, illetve a nyél kialakítása követi a legújabb trendeket. Egyedül az orsótartó feletti kicsi parafa darabot nem értettem, használati értéke nincs, de nem is túl szép, az talán lemaradhatott volna.Gyűrűk és illesztések
A külcsínnél viszont fontosabbak a belső tulajdonságok. Anyagokat tekintve gondolom sokaknak nem mond semmit az MI Carbon kifejezés, nekem sem, de nem is kell nagy dolgokra gondolni. Az egész bot olcsó, de jól használható komponensekből épült, szóval semmilyen csodára nem kell számítani, teljesítményét is ennek tükrében érdemes vizsgálni. A botnak igen rövid a nyele, ennek megfelelően egy picit fejnehéz, de nem zavaróan, egész nap el lehet vele dobálni mindenféle gond nélkül. Az anyagot sem spórolták ki belőle, nem kíméltem a botot, többször szakadt a zsinór, de fel sem vette. A gyűrűk is bírták a fonottat, nem rágódtak be és nem is volt hangos.
A legfontosabb kérdés talán a bot érzékenysége és hogy milyen technikákhoz érdemes használni. Sok mindent kipróbáltam vele, igazi univerzális pálcának tartom. Kapásokat és a csali mozgását is relatív jól közvetíti, bár nem a legérzékenyebb bot a piacon, de bőven használható. Némi kompromisszummal alkalmas gumizásra is, bár erre egy picit feszesebb bot való, de különböző wobblerekhez ideális, mélyretörőkkel és felszínközeliekkel is jól muszikált. Igazából az egyetlen dolog ami nem jött be vele az a drop-shot. A csalit és a kapásokat is alig éreztem, gyakran túl későn vettem észre, ezzel a technikával nem is fogtam vele talán egyet sem.És a zsákmány...Dobásokat tekintve is jól teljesített, igaz nem mértem, de szemre közel akkorákat tudtam vele dobni, mint a többszörösébe kerülő, de hasonló csalikhoz való botommal. Dobósúlyát tekintve azért egy picit önbizalomat sugároz a gyári adat, ennyire nem erős a bot. Nyugodtan bemehetünk egy kicsit 10g alá is és 20g fölé én nem mennék. Nemcsak azért mert érezhetően fogy a bot ereje és gerince dobáskor, hanem azért mert a csalit vezetni is kell majd. Persze nem ritka az ilyen dobósúlymegadás a piacon, de olyan szempontból mindenképp furcsa, hogy így nem tudjuk összehasonlítani a felső kategóriás Pezon botokkal, ott ugyanis valós adatok kerülnek a blankra.
A botot elsősorban a feketesügérek horgászatára használtam, erre szerintem tökéletesen alkalmas hacsak nem nagy csalikkal vagy nagyon akadós terepen horgászunk. Emellett néhányszor csukázni is elvittem, az itthon átlagos méretű, maximum néhány kilós példányokhoz is bőven megfelelő. Persze emellett bármilyen ragadozóra rápróbálhatunk vele amire itthon átlagosnak mondható csalikkal dobálunk, tehát a süllő és a balin is a jó alany lehet.Szép bot, szép csukaÖsszességében én nagyon szerettem ezt a botot. Nem akarok abba a hibába esni, hogy egy alsó kategóriás terméket az égig magasztalok, hiszen tisztában kell vele lenni, hogy ez nem egy csúcskategóriás pálca, viszont ha beleszámolom az árat is az értékelésbe, akkor már csak jót tudok róla mondani. Biztos vagyok benne, hogy nem a marketingesek tervezték, hanem horgászok készítették horgászoknak és a legnagyobb erénye az, hogy nincs kiugró hibája. Volt már számtalan botom ahol valamire nagyon haragudtam és nem értettem, hogy miért így csinálták. Itt ezzel nem találkoztam és hiába nem a legérzékenyebb vagy nem a legfeszesebb pálca a piacon, mégis jó vele horgászni. Miután törött pálcámat garanciában javították, feleslegessé vált és egy barátom rögtön lecsapott rá, nem véletlenül.

 Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top