Deps Flatback Jig: Belépő a fekák világába

Posted on december 5, 2011, under Bemutatók.

Deps Flatback JigAz idei év jelentős részét a feketesügérek üldözésével töltöttem. Kezdőként sok tanulni valóm volt és annak ellenére, hogy előtte már rengeteget olvastam a témáról amerikai fórumokon, azért csinálni mindig egy picit más. A vízterület a már említett Kádártai bányató volt, ahol a kristálytiszta vízben él egy kisebb állomány. Átlagban 30-35cm között van a legtöbb hal, igaz sikeresen szaporodtak már itt, de tömegekben mégsem látni az ivadékokból. Természetes táplálékként mind a rákok és mind a kishalak igen nagy számban vannak jelen, elsősorban ezeket fogyasztják itt a feketesügérek. Ilyen körülmények között rengeteg csalit kipróbáltam, igaz többfélére volt kapásom, de a legkonzisztensebb eredményt ezek a szoknyás jigek hozták.
A Deps az egyik legnevesebb gyártó a japán feketesügéres piacon, mind horgászbotok, mind műcsalik terén. Csak a felsőkategóriával foglalkoznak, náluk megvan egy komoly réteg aki tud és hajlandó is fizetni ezért, így nincs szükségük arra, hogy olcsó tömegtermékekkel árasszák el a piacot. A műcsalijaikat itthon is forgalmazzák és itt is kialakult már egy szűk réteg akik előszeretettel használják a cég termékeit.Kétféle változat
A szoknyás jigek úgy általánosságban rendkívül népszerűek a feketesügér horgászok között. Rengeteg horgászversenyen dominálnak, ráadásul egész évben eredményesen lehet őket használni. Felépítésük rendkívül egyszerű, egy sima bokorugró jigfejre kötnek gumi vagy szilikonszálakat megfelelő sűrűséggel. Ezt lehet még különböző gumicsalikkal variálni, de önmagában is eredményesen használhatóak. A Deps példánya vízközti horgászatra, erősen akadós terepre készült. A fej kialakításánál lényeges volt, hogy nehezen szoruljon be kövek és faágak közé, illetve a süllyedés közben is stabil maradjon, illetve lassan mozogjon. A horog relatíve rövid szárú, vastag húsú és erős példány. A szoknya készülhet szilikonból és gumiból is, mindkettő dróttal van felkötve, nekem még sosem jött szét. A fej és az egész jig festett, mely remekül bírja a köves talajt is, néhány karcon kívül más baja nem lett, nem pattogott le. Egyébként az egész jigről elmondható, hogy minden részletre odafigyeltek, kiváló minőségű anyagokból készült és az összerakásra sem lehet panasz.Megviselt példányMéretet tekintve 10g-től indul egészen 28g-ig, normál körülmények között a legkisebb tökéletes, egyedül sodrásban vagy szeles időben van szükségünk a nagyobb példányokra. A 10g-s rendkívül lassan süllyed, főleg ha van rajta valamilyen gumi, így ha mélyvízben a fenéken akarunk emelgetni, akkor is lehet a nagyobbakból válogatni. Szineket tekintve rengeteg van, a tiszta vízben én csak a sötét szürkés, kékes és zöldes szineket próbáltam, mindegyik működött és nagy különbséget nem fedeztem fel közöttük, mindegyiket szerették a fekák. Általában a horogra tettem valamilyen gumicsalit is, leggyakrabban egy sima twistert, ez tökéletesen működött, persze minden esetben próbáltam a szineket összehangolni.
Használt felszerelés tekintetében sem mindegy, hogy mit használunk. A horog meglehetősen merev műanyag szálakkal van védve, ez biztosítja a bokorugró jelleget. Ez ügye nem csak az akadóknál segít, hanem a sikeres akasztás esélyét is rontja és szükségünk van egy erős és merev botra, hogy “át tudjuk ütni” a védelmet. Én egy univerzálisabb pálcával használtam elsősorban ami nem olyan merev, mint a módszer megkövetelné és komoly gondjaim voltak az akadással. Itt most nem arra kell gondolni, hogy volt egy csomó kapásom és elment néhány hal, hanem pont fordítva, meglett néhány hal és egy csomó elment. Ha nem akarunk másik botot, akkor a műanyag szálak ritkításával javíthatunk a helyzeten, de azt mindenképp vegyük figyelembe, hogy akkor könnyebben el is akadhatunk vele.A zsákmányÖsszességében elmondhatom, hogy ez volt az a csali ami szinte minden alkalommal bizonyított. Tudtam vele eredményesen látott halra horgászni, tudtam a mélyből kapást kicsikarni és jónéhányszor végigmoziztam ahogy a rejtekéből kirohanó feka elkapta vagy éppen elvétette. A “kihozatalt” még jelentősen javítanom kell a jövőben, mert túl sok a halvesztésem ezzel a csalival, de az biztos, hogy jövőben is sokat fogok vele kisérletezni.

Szabó Zalán

2 hozzászólás to "Deps Flatback Jig: Belépő a fekák világába"

gravatar

aurel  on december 7, 2011

Ez a szoknyás jig-es módszer nekem is megtetszett, főleg ha kerül a horogra – trailer-ként – egy jókora gumirák. Tetszett az írás, az utolsó fotó nagyon ötletes és szép lett. Gratulálok!

gravatar

Zalan  on december 8, 2011

Köszi Aurél!

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top