Biztató kezdetek

Posted on november 21, 2009, under Horgásztörténetek.

2009-11-15_CsukaMár régóta foglalkoztat az egészen pici műcsalikkal való horgászat. Még a tavalyi évben vettem néhány 2-3cm-es Salmo wobblert barátnőm unszolására és az eredmény meglepő volt, olyan időszakokban amikor a hagyományos csalik nem működtek, ezek az apróságok életre keltek és jónéhány halat eredményeztek. Sokat persze nem használtam őket, mert az akkori botommal inkább szenvedés volt velük a horgászat, mint élvezetes, de az érdekődésemet sikerült felkelteni. Nemrég jött el az idő, hogy beszerezzem a megfelelő felszerelést és komolyabban elkezdjek foglalkozni az ultralight pergetéssel.
Vasárnap volt néhány órám és a Pátkai horgásztóra terveztem az első próbát. Az időjárás nem volt éppen kedvező, igen erős szél fújt, ami nem kedvez sem a dobásnak, sem a csalivezetésnek. Megkerestem a tó egyetlen viszonylag szélárnyékos részét és itt kezdtem el dobálni. A hely egy kissé torzsás és ráadásul sekély a víz, így a kedvenc wobblereim itt nem jutottak szóhoz, maradtak a twisterek. Egy sárga szinűt csatoltam fel kezdésnek, mely igen hamar életre kelt és rávágás nélkül indult meg oldalra. Szépen dolgozott a finom bot, de így is hamar partközelbe ért a rabló, mely mint kiderült egy kisebb csuka volt. Kívülről akadt a horog az állába, így elharapni nem tudta a zsinórt. Gyorsan visszaengedtem, majd újabb dobás következett. Ekkor elemi erejű rávágással jelentkezett valami, azonban a bevágás nem ült, csak a gumi lógott megtépázva a jig horgon. Megigazítottam, majd a következő dobáskor nem vettem észre semmi különöset, időnként szép hasa volt a zsinórnak az erős szélben és ez lehetett az oka, hogy újabb kapást mulasztottam el. A gumi elmászott a horgon, jelezve a halak érdeklődését. Ezután viszont újabb jelentkezőm nem volt, ráadásul sikerült is beszakítanom a szereléket, tovább is álltam.
A következő beálló is hasonló adottságú volt és felcsatoltam egy újabb sárga gumit. A part közelében táncoltattam, figyeltem hogyan mozog. Ekkor a szemem sarkából észrevettem ahogy egy csuka indult a csalim irányába. Megpróbáltam megmenteni és kivenni mielőtt odaért, de természetesen esélyem sem volt, egy ezüstös villanás és csak egy pillanatra akadt a horog, az éles fogak rögtön elvágták a zsinórt. Gondban voltam, a csukák nagyon szimpatizáltak a mini csalival, a várt sügerek viszont sehol nem voltak. Gondoltam kipróbálom drótelőkével is, de így nem volt összhangban a szerelék, még a vékony wolfram szál is durvának bizonyult. Hamar be is szakadtam és úgy döntöttem megpróbálom más, kevésbé akadós részen.
Elindultam a tó hátsóbb részei felé, feltettem egyik apró wobbleremet és ezzel próbálkoztam. Sajnos szélárnyék itt már nem volt, ráadásul idő közben tovább erősödött, így hamar feladtam ezen tervemet. Közben elkezdtem fázni amint a nap eltűnt a vonuló felhők mögött, ideje volt befejezni a horgászatot. Igaz csak egy bő másfél órát voltam kinnt, de remekül szórakoztam, volt akció bőven. Ez mégcsak az első lépés volt, remélhetőleg idővel ez tovább fog fokozódni.

Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top