Az első ponty

Posted on április 20, 2011, under Horgásztörténetek.

Feeder...Újabb hétvége, újabb lehetőség. Az időjárás azonban nem sok jóval kecsegetetett, most is várható volt gomolyfelhő képződés, ami az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve erősen rontotta az esélyeket. Persze ilyenkor mindig előjön az, hogy most van idő, vagy horgászok ilyen körülmények között, vagy egyeltalán nem. A választás persze nem kétséges, menni kell, így is tettem szombat délután.
Továbbra is a pontyokat céloztam meg, két rezgőspicces bottal készültem. Az előző alkalomhoz képest annyi változást viszont terveztem, hogy új helyet próbálok ki és a halas etetőanyagot édesre cserélem. A vízparton körbenézve gyorsan kiszúrtam egy ismerős arcot és le is telepedtem mellé. Míg szereltem a botjaimat, társam először egy szép sügért, majd egy dévért terelt a szákba. Jók voltak az előjelek, úgy tűnt felesleges volt az időjárás miatt aggódni. Egyik botommal a part közelében, rakós távra horgásztam, míg a másikkal a mederbe, szomszédom matchbotos etetése mögé dobtam.

Első potykaAz élet hamar beindult nálam is, előbb egy szép dévér, majd egy apró kárász jelentkezett be. Remek indítás volt és a folytatás sem maradt el. Hosszabbik botom spicce erőteljes kapást jelzett, majd a bevágás után karikában maradt. Egyértelmű volt, hogy a Palotavárosi tavon eddigi legnagyobb halamat akasztottam, csak az volt a kérdés, hogy termetesebb kárász, vagy esetleg ponty a tettes. Botom szépen dolgozott, kirugózta a hal összes kisérletét és szép lassan a part irányába sikerült vele terelni. A szákolás sem maradt el, egy szép 33cm-es ponty volt a zsákmány. Igaz nem kapitális példány, jó eséllyel a két héttel ezelötti telepítésből származott, de akkor is ponty és első a tavon. Nagyon örültem neki.Feljött a hold
A hal visszaengedése után nem sokkal nagyot változott a helyzet, bejött az időjósok számítása. A szélirány folyamatosan változott, felhők jöttek-mentek, attól tartottam, hogy még a végén megázunk. Az eső ugyan elmaradt, de a levegő sokat hűlt, fáztam is rendesen és a halak is hasonlóan érezhettek. A kapások megszűntek, a sok kisérletezés ellenére is csak egy-egy kapást tudtam kicsikarni, azt is nagyon nehezen. Szomszédomat persze ez nem zavarta, vagyis ez nem teljesen igaz, de tudott egy-egy jó tíz percet kicsikarni és matchboton szépen fogta a nagy dévéreket. Jónéhány 30-40cm közötti példány is a horgára akadt, estére szép mennyiséget gyűjtött össze. A nyerő csali egyértelműen a giliszta volt, semmi más nem érdekelte őket, ez is csak időszakosan.Utolsó hal
Napnyugta előtt még én is megfogtam a búcsúhalat, egy szép ezüstkárász formájában, majd csomagoltam és mentem. Érdekes nap volt, sok tanulsággal. Annak ellenére, hogy Attila csúnyán “lekeszegezett”, nem búslakodtam, megfogtam az első pontyomat idén és elnézve a többi horgászt a parton, így sem végeztem rossz eredménnyel.

Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top