Ismerkedés Palotavárossal

Posted on április 3, 2011, under Horgásztörténetek.

Átlagos dévérAz idei évre a városi tavunkat céloztam meg, szeretném megtudni, hogy itt mire lehet számítani. A szezon itt is későn indult számomra, a hosszú tél és egyéb elfoglaltságok miatt közel áprilisig kellett várnom az első horgászatra a tavon. Kedden sikerült a munkából elszabadulnom és ott volt szinte az egész nap, nem is volt kérdés, higy mi lesz a program. Egy barátom is jelezte, hogy csatlakozna, emellett pedig az időjósok szép tavaszi napsütést jeleztek előre, így minden adott volt egy jó kis pecához.
Reggel nem siettem túlságosan, délelőtt tízre értem ki, ekkor már Péter szépen aprította a keszegeket hol matchbottal, hol feederrel. Nem akartam lemaradni, így gyorsan összeraktam a feeder és picker párost. Kevertem egy kis Édes Kender – Halibut Protein Bombát a kosárba, majd repült is befelé a két szerelék. Egyik botra apró bojli, míg a másiknál pinki került a horogra. Kényelmesen elhelyezkedtem székemben kapásra várva, közben jót beszélgettünk. Szép lassan nálam is kezdett beindulni az élet, egy szép dévér jelentkezett elsőként a feederen, majd nem sokra rá egy hasonló társa. Péter az élő csalival a match boton gyorsabban húzta a halat, azonban az én keszegeim átlagmérete nagyobb volt az övéinél, a bojli jól szelektált.A nyerő csali
Közben az eddig csendes szél egy picit ráerősített, igaz ez még nem volt vészes, de elég ahhoz, hogy barátom a matchbotot egy pickere cserélje. A halfogás üteme nem változott, szépen jöttek mindkettőnknek a halak, ráadásul a dévérek sorát egy szép karikakeszeg törte meg. Kisérleteztünk a különböző csalikkal, de alapvetően elmondható, hogy mindenre volt érdeklődés, bár a nagyobb falatokat a finoman táplálkozó halak inkább csak tologatták, nehéz volt megakasztani vele a halat. A sláger csali továbbra is micro bojli volt, de a pinkit is szépen húzták.
A távolban felhők kezdtek gyülekezni, ráadásul rohamos sebességgel közeledett, úgy nézett ki, hogy talán még esni is fog. A gomolyfelhő képződéssel egyidőben a halak kapókedve igencsak alábbhagyott, érezték a változást. A szélirány folyamatosan változott, de szerencsére az esőt megúsztuk, néhány csepp esett csak. A felhőzóna kezdett elvonulni, de ezzel Péter is összepakolt. Szép adag keszeget fogott már eddigre is, elégedetten távozott.Első ezüstkárász
Nekem volt még időm, így maradtam és jól is tettem. A kapások újra beindultak, ott folytatták a halak ahol abbahagyták. Közben az etetőanyagom vészesen fogyott, de mivel beköszönt egy szép ezüstkárász, kevertem egy újabb adagot, hátha megjönnek a pontyok. Igaz ugyanaz a tipus nem volt nálam, így most a TopMix chilis-halas XT81-es etetője következett. A váltásnak köszönhetően érezhetően kevesebb lett az érdeklődő, nem véletlen, ez a kaja sokkal inkább pontyoknak kedvez, a keszegnép kevésbé kedveli.
A kapások azonban így is jöttek és csipegettem tovább a halakat. Az idő közben szépen telt és ez az adag is gyorsan fogyott. Az utolsó bedobásra beköszönt a nap hala egy 31cm-es dévérkeszeg formájában. Igaz a többiek sem sokkal voltak kisebbek, így szép mennyiség gyűlt össze. Előbbiből 19db, ezüstkárászból és karikából 2-2db lett a nap végére és akkor még nem számoltam bele a part mellett távozókat, ilyenből is volt több. A pontyok ugyan most elkerültek – az egész tavon senki sem fogott – de úgy érzem így is remek kezdés volt, megmutatta a tó, hogy remek a fehérhal állománya.

Szabó Zalán

One Reply to "Ismerkedés Palotavárossal"

gravatar

dagatt  on április 4, 2011

Szép kezdés, további sok sikert!

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top