Salmo Hornet: Az “egyhorgos” változatok

Posted on március 6, 2011, under Bemutatók.

Salmo HornetBizonyára mindenkinek van olyan műcsalija ami valamilyen kellemes emléket ébreszt. A Salmo Hornet számomra ilyen, ez volt az a csali aminek hatására a könnyűpergetés irányába fordultam. Emlékszem még párom unszolására vettem meg az első két darabot, mely nagyon megtetszett neki az egyik boltban. Igaz én nem hittem bennük, de gondolván, hogy ilyenem még úgysincs, egyszer majdcsak jó lesz valamire. Egy darabig csak cipeltem őket a táskámban, aztán egy betliszagú reggel kínomban felcsatoltam az egyiket és jött a nagy meglepetés. Az addig kihaltnak tűnő víz megélénkült és jópár kapásom volt rövid időn belül, süllőt és csukát is sikerült fogni. Ezután már tudatosan kezdtem el használni és a fogások rendszeressé váltak.
A Salmo céget úgy gondolom senkinek nem kell bemutatni, a lengyel wobblergyártó óriás Európa után már jópár éve a tengerentúlon is hódít. Termékei hazánkban is rendkívül népszerűek köszönhetően a stabil és megbízható minőségnek, ami ráadásul egy elérhető árral is párosul. A Hornet csalijuk egyike a legrégebbinek, több mint 15 éve a piacon van. Sokféle változata létezik, az egészen apró 2.5cm-es mérettől egészen a hatalmas 9cm-es változatig. Ebben az írásban a két legkisebb mérettel foglalkozom, ezek azok amelyek még ugyanazzal a felszereléssel használhatóak és felhasználási területük is hasonló.A háromféle változatEz a két méret összesen három tipust jelent. A legkisebb verzióból csak süllyedő változat létezik, illetve az eggyel nagyobb, 3.5cm-es példányból pedig lebegő és süllyedő egyaránt. Felépítésben a méretbeli különbséget leszámítva teljesen megegyeznek, mindegyik műanyagból készül, alakjuk és terelőlapjuk is hasonló és egyetlen apró hármashoroggal vannak szerelve. A süllyedő és lebegő változatot ránézésre csak úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a terelőlapkára rá van írva, hogy melyik melyik. Dobhatóság szepontjából a süllyedőknél nem lehet panasz, viszont a lebegő változat a könnyebb súly miatt érezhetően rövidebb távra repül. Igaz ezt kompenzálva, patakokon és folyóvizeken be tudjuk őket úsztatni a víz fölé nyúló bokrok és ágak alá. Tartósság szempontjából jól vizsgáztak, a festés és a test is jól bírja a strapát, az esetleges csukafogak is maximum apró lyukakat ütnek rajta és a műanyag test miatt a beázástól sem kell tartani. A terelőlap is megfelelő anyagból készül, töréssel még nem találkoztam, tudja amit kell.Néhány az elérhető szinek közül
A Hornet a “crankbait”-ek kategóriájába tartozik, amire nincs jelenleg jó magyar szó, de lényegében azt jelenti, hogy folyamatos tekerés mellett kelthető legjobban életre. Ez gyakorlatilag megfelel annak a képnek amit itthon a wobblerről sokan gondolnak. Persze ezeket a csalikat sem az egyenletes tekerés mellett tudjuk legeredményesebben használni, érdemes trükközni vele. Itt viszont óvatosan járjunk el, ugyanis rendkívül agresszív akciója miatt a hirtelen belepöccintés sok esetben inkább riasztólag hat. Maradjunk csak az ennél szolídabb vezetési sebesség változtatásánál, illetve a megállításoknál. Emellett folyóvizen, csatornákon érdemes figyelni a folyás sebességét, ugyanis azzal szemben húzva könnyen túlvereti magát, kevés esélyt adva a halfogásra. Ilyen vizeken folyással keresztben és megegyező irányban próbálkozzunk, így könnyen jó mozgásra bírhatjuk. Vízmélység tekintetében a süllyedő változatokkal elméletileg bármekkora mélység meghorgászható. A süllyedés sebessége azonban nem igazán gyors, így én azt mondanám, hogy a felső 1-1.5 méteres vízréteget tudjuk kényelmesen meghorgászni, minden ennél mélyebb csalivezetés egyre nehézkesebb lesz.Szép sügér
A Hornet népszerűségét jól jelzi, hogy jelenleg 19 féle színváltozatban készül, ez azért kevés hasonló csalira mondható el a piacon. Természetesen ennyi színt kipróbálni lehetetlenség, főleg úgy, hogy ez a kínálat évről évre változik. Az biztos, hogy amit eddig próbáltam, mindegyikre volt már kapásom, úgy túnik mindegyiknek megvan a  maga helye. Egy színt viszont kiemelnék, ez pedig a BT. Ez a szinte teljesen fekete szín a kedvencem, tiszta vízben remek domolykócsali, de szereti a sügér és a süllő is, míg a csukák talán kevésbé, így nagyobb biztonságban horgászhatunk vele veszélyes terepen. Persze a klasszikus, hagyományos szinek is jól működnek, illetve néha az extrém dolgokkal is eredményesek lehetünk, pl pisztráng minta nem pisztrángos vizen.Pisztráng fogta pisztráng
A Salmo úgy reklámozza ezt a csalit, hogy bármit meg lehet fogni vele ami műcsalival megfogható. Ebben lehet valami, ugyanis csak a legkisebb méreteket próbálva is már öt halfajnál járok, sokkal több nem is lehetne. Ez alapján elsődleges felhasználási területe számomra az aktív halak keresése, relatíve gyorsan át lehet vele fésülni nagyobb területeket is. Különös tekintettel olyan vizekre, szituációkra amikor több halfajra is pályázunk, vagy nem ismerjük még a terepet és nem tudunk célzottan horgászni. Ez volt az első kis műcsalim és a mai napig szorgalmasan hordom magammal a könnyűpergetős horgászatokra.

Szabó Zalán

6 hozzászólás to "Salmo Hornet: Az “egyhorgos” változatok"

gravatar

Emoke  on május 16, 2013

Szia!
Nagyon érdekesnek találtam ezt a cikked, többszőr is olvastam pár napon belül, ezért is vettem rá magam, hogy én is vegyek egy ilyen salmo csalit.
Én mondhatni nagyon kezdő vagyok a pergetős horgászat terén, valójában csak pár hónapja kezdett érdekelni.

Én Erdélyben lakom, utána néztem, hogy itt milyen salmo hornet csalikat árulnak és találtam is párat, csak a véleményedet szeretném kérni.

Ami itt nálam kapható az:

a) 2,5 cm – süllyedő – 0.5 méterre süllyed
b) 3,5 cm – lebegő – 1 méterig süllyed
c) 3,5 cm – süllyedő – 1.5 méterig süllyed
d) 4 cm – lebegő – 1.5 méterig süllyed
e) 4 cm – süllyedő – 2 méterig süllyed
f) 4 cm – lebegő – 2.5 méterig süllyed
g) 5 cm – lebegő – 2 méterig süllyed
a többi már 5 cm-nél nagyobb.

Te melyiket ajánlanád nekem, kimondottan domolykóra szeretnék horgászni, mert ahova járok ott inkább az a gyakori.

Nagyon megköszönném ha segítenél, s elnézést ezért az amatőr hozzászólásért.
A színskála is nagyon bő, ha neked bejön ez a BT szín akkor lehet én is ilyent veszek, ha szereti a domolykó:).

Előre is köszönöm a választ!

gravatar

Zalan  on május 16, 2013

Szia,
a 2,5cm süllyedő a legkisebb modell, ezzel nehéz mellélőni, illetve a 3,5cm-es lebegő ami még jó lehet. Mindkettőből a BT szín nagyon jó, illetve jó lehet még a fekete-sárga változat is, ennek most fejből nem tudom a színkódját. A lebegőt beesőre használnám, illetve beúsztatni vízfelszinen bokrok alá is akár, a pici süllyedővel pedig a mélyebb gödröket is meg lehet nézni. Persze ettől függetlenül biztosan sok más modellel is meg lehet fogni a domit, de saját tapasztalat alapján én ezekkel indulnék el.
Üdv
Zalán

gravatar

Emoke  on május 16, 2013

Köszi nagyon szépen a gyors választ :), akkor rendelem is a 2.5 cm-est. Muszáj felkészülni mert junius közepére nagy sátoros pecát tervezek :D.

Köszönöm szépen még egyszer a tippet!!!

gravatar

Zalan  on május 16, 2013

Szivesen és várom az élménybeszámolót 🙂

gravatar

epops  on május 28, 2013

Emoke szerezz be egy GT -t YD -t is ezek fogosabbak az opálos vizben meg a szürkületben
Ez az én tapasztalatom a BT tiszta vizben a legfogosabb
Én is erdélyi vagyok s domolykóra dobom a leggyakrabban de bármit meg lehet vele fogni
a meglepetés egy 22 dkg os bodorka volt

gravatar

Emoke  on június 9, 2013

Sziasztok ujra:)
Eloszor is elnezest, hogy ekezetek nelkul irok, igy kicsit idegesito lehet de telorol irok eppen.
Sikerult beszerezzek egy kis 2,5 cm-es bt-t de a satorozasos peca most picit elmarad a sok eso miatt sajnos:( de ami kesik nem mulik:).

Epops koszonom a velemenyedet ugy dontottem, hogy javaslatod alapjan beszerzek egy GT-t is. Te melyik fajtat hasznalod? Hany cm-set? Csak, hogy en is olyant vegyek a meglevo bt melle:)
Jobb tapasztalt horgaszok utan menni mint a sajat fejem utan :p.
Ahogy jobb ido lesz megyek par napot a nagy szamosra beszterce kore valahova es igerem majd irok sajat elmenybeszamolot mind2 salmorol :).
Gratula a bodorkahoz:). En eddig inkabb csak paducoztam identol akarok pergetni miutan tavaly veletlensegbol fogtam egy domolykot es vagy 3 kissebb sugert:)

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top