A folytatás

Posted on február 7, 2011, under Horgásztörténetek.

Falánk sügérA héten nagy vihart kavart a Hofesz döntése, melyben előrehozta a csukatilalmat február elejére. Több helyen még olyan információk is megjelentek, hogy a pergetést is betiltották, de hamar kiderült, hogy ez nem így van. Persze ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy érdemes-e egyeltalán megpróbálkozni vele, hiszen rengeteg a csuka. Azt viszont már az eddigi fogásokból lehetett tudni, hogy jelen vannak a sügérek, süllők, balinok, domolykók és a jászkeszegek is amikre érdemes lehet pergetni, mivel ők is az apró halakra vadásznak. Szombat délelőtt volt ismét időm, így rápróbáltam a sügérekre, kiváncsi voltam, hogy tudom-e őket szelektálni.
A vízpartra kilenc előtt nem sokkal érkeztem és meglepő volt, hogy az előző héthez képest megcsappant a létszám. Körbesétáltam a parton, többen úszóztak vagy pickereztek békéshalra, egy srác legyezett csak, pergetőt pedig nem is láttam. Úgy tűnik gyorsan elterjedt a tilalom híre és az eddigi ellenőrzések miatt senki sem kockáztatott. Apró wobblerrel indítottam balin reményében. Először a torkolatnál próbálkoztam, majd a felsőbb szakaszt is megnéztem, de még lekövetésem sem volt. Polárral láttam néhány halat ami lehetett ragadozó is, akár balin, akár domi, de rá sem hederítettek csalimra.
A bemelegítés után eljött az idő, hogy megpróbáljak sügért fogni, lekerült a pici Hornet és a már bevált gumihalat kötöttem zsinórom végére. A múlt héten az összes csukát a part mellett fogtam, olyan helyeken ahol volt valamennyi búvóhely, egyértelmű volt, hogy ezeket most kerülni kell. Maradt a patak közepe, itt viszont túl sok támpont nem volt, így a táplálékot követtem, olyan helyen álltam meg ahol láttam apróhalat és feltételeztem, hogy alulról támadják majd őket csíkos kedvenceim. Azt gondoltam, hogyha sikerül a kishalak alatt elvezetnem csalimat, jó eséllyel azt támadják majd elsősorban az igazik helyett.Az első jászkeszeg
Az ötlet remekül bevált, nem telt el sok idő és már kapásom volt, egy falánk sügér szinte teljesen eltüntette a gumihalat a szájában, nem volt könnyű kiszedni, alig fért ki rajta. Folytattam a pecát és több apró csipkedés után ismét akasztottam valamit, először egy kisebb sügérre gyanakodtam, de hamar megláttam, hogy ez bizony egy jászkeszeg. Sosem fogtam még ilyen halat, ráadásul a csalim félreérthetetlen módon a szájában volt, nagyon örültem neki. Közben a környéken a rablások egyre inkább elvonultak lefelé, úgy tűnt a halakat megzavartam, ezért egyre hosszabbakat dobtam. Ez az amit nem kellett volna, ugyanis jókora rávágást kaptam és fáraszthattam is egy kisebb csukát. Csak a szája szélébe akadt a horog, gyorsan útjára engedtem, majd ismét az előttem lévő területre koncentráltam.
Az akciók sora itt is folytatódott, újabb sügérek akadtak horogra, köztük egy igen pici is, jó ha volt nyolc centi. A következő rendkívül óvatos kapásnál viszont komolyabb ellenállásba ütköztem, ismét csukára gyanakodtam, de hamar kiderült, hogy egy gyönyörű, hatalmas sügér volt a horgomon. A merítő persze odébb volt lerakva, reméltem, hogy most nem akad ki a horog. Szerencsére megoldottam a problémát és sikerült megmeríteni eddigi legnagyobb sügéremet. 23cm volt a hossza farok nélkül és kifejezetten nagy hassal rendelkezett, jól láthatóan nem okozott neki problémát a kishalak elkapása. Ami ezután következett azon viszont teljesen meglepődtem. Azt vártam volna, hogy a visszaengedett hal elveri a többi sügért a környéken, de ennek ellenére megfogtam alig egy centivel kisebb társát, majd nem sokkal később egy hasonló méret lemaradt fárasztás közben. Nem gondoltam volna, hogy itt ilyen állomány van.23cm
A harmadik nagy sügér menekülése után megváltozott a pálya, a kedvenceim elhallgattak, majd nem sokkal később nagyobb és aktívabb rablók vették át a terepet. Hatalmas rablásokkal vágtak rendet a kárászrajok között, először balinban reménykedtem, de hamar kapásom lett és bizony egy bőven méretes csukát kezdtem fárasztani a könnyű szereléssel. A szákig már sajnos nem jutott el, megtréfált és egy fejrázás után a csalimmal együtt távozott. Ezután már sok érdemleges nem történt, hamar abbahagytam a horgászatot és inkább hazafelé vettem az irányt. Remek napot zártam így is, 7 sügér, 1 jász és 1 csuka lett a vége. Annak pedig külön örültem, hogy a lehetőségekhez képest a csukákat jól elkerültem, főleg annak fényében, hogy voltak akik csontival is fogtak.

Szabó Zalán

8 hozzászólás to "A folytatás"

gravatar

bazuka  on február 13, 2011

Gratulálok az oldalhoz és a fogásokhoz!

gravatar

Zalan  on február 13, 2011

Köszi!

gravatar

Somefire  on február 13, 2011

Szia!
Grat a halakhoz! Nagyon szép a sügér!

gravatar

Zalan  on február 13, 2011

Köszi Balázs!

gravatar

sakraf  on február 14, 2011

Ha jól tudom ez időszak alatt sem tilos az adott halfajra horgászni, csak vissza kell helyezni! Egyébként indokolatlan ilyen hosszú tilalmi időszak, hiszen az ivás hamarabb lezajlik+ ekkor úgysem táplálkozik a csuka!
üdv.

gravatar

Zalan  on február 14, 2011

Ilyenkor tilos célzottan az adott halfajra horgászni.

gravatar

sakraf  on március 2, 2011

Szerintem ez nem teljesen igaz. Itt a vonatkozó paragrafus, ami a horgászatot nem korlátozza!!!
“40. § Fogási tilalom alá tartozó vagy jogszabályban, illetve hatósági határozatban megjelölt fogási méretnél kisebb hal vagy más víziállat fogása esetén a halat, illetve a víziállatot a vízbe kíméletesen vissza kell helyezni.”

gravatar

sakraf  on március 2, 2011

Pergetőhorgászat esetén ez nem is lehetséges, hiszen az adott műcsali sem teljesen szelektív (célzott). A 3 cm -es wobblert is megkívánhatja a csuka pl.
ezzel nem voltál törvénytelen, csupán vissza kell helyezned a kifogott halat.

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top