2011: A kihívás éve

Posted on január 11, 2011, under Egyéb.

SügérMeggyőződésem, hogy az a horgász aki rendszeresen többféle vizen horgászik, többet fog tudni a halakról, mint aki mindig ugyanott teszi. Emellett az adott víz ismerete is rendkívül fontos, hiszen minél pontosabban tudjuk meghorgászni a halat tartozókodási helyét, annál többet fogunk fogni. A megfelelő helyismeret elsajátítása azonban időbe kerül, ráadásul a vizek és a halállomány is folyamatosan változik, így a tanulási folyamatnak sosincs vége.
A fenti változók között megtalálni az egyensúlyt nem könnyű feladat és változtatásra a legjobb alkalom az éves engedélyek kiváltásánál van. Az új év azoban új szabályokat is hoz, a legnagyobb változás talán a Nádor csatornán történt, ahol az eddig kedvelt helyeimen sehol nem lehet már horgászni. A választásnál még azt is figyelembe kellett vennem, hogy a szabadidőm évről évre kevesebb, egyre nehezebb időt szakítani hobbimra, így a víz közelsége és mérete is fontos tényezővé vált. Ennek megfelelően új kihívást találtam, mégpedig a Palotavárosi tavakat. Igaz nem egy vadregényes környezetben fekszik, illetve halállománya is teljesen a telepítésektől függ, de közel van és ez egyre jobban felértékelődik. Soha nem horgásztam még itt, nem igazán tudom mire számítsak, de úgy gondolom adok a tavaknak egy esélyt, meglátjuk mi sül ki belőle. Emellett a Nádor csatorna által keltett űrt pedig a Gaja patak fogja betölteni, remélve hogy a vízállás idén is megfelelő lesz a horgászathoz. Persze lesz néhány napijegyes túrám is a szezon közben, erről nem szivesen mondanék le.
Konkrét célokat nehéz megfogalmazni, így útban az ismeretlen felé, de azért kisérletet teszek rá. Továbbra is keresem a nagy sügért, szeretnék végre egy kapitális példányt horogra keríteni. Emellett a pontyozásra is nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni, ez az utóbbi időben háttérbe szorult. Miután frissen telepített példányokat relatíve könnyű megcsípni, szeretnék legalább egy “túlélőt” megfogni. Ennek megfelelően a következő két célt tűzöm ki az évre:
1. Legalább egy 30cm-es sügér megfogása.
2. Legalább egy 50cm-es ponty vagy amur megfogása a Palotavárosi tavakon.
Úgy gondolom, hogy mindkét cél igazi kihívás lesz, nem lesz könnyű egyiket sem teljesíteni. Meglátjuk, hogy mit sikerül év közben összehozni.
Az oldal működésében is lesznek változások, nem fogok minden horgászatról beszámolót írni, csak a túrákról és a jobban sikerült alkalmakról, a többiről pedig lehetőség szerint egy rövid, képes változatot tervezek. Emellett pedig a szakmai jellegű cikkek számát is növelni szeretném, mind a pergetés, mind a pontyozás terén.

Szabó Zalán

5 hozzászólás to "2011: A kihívás éve"

gravatar

dagatt  on január 12, 2011

Sok sikert, és kevés szúnyogot kívánok a Palotavárosi-tavakhoz!
Telepített ponty szinte bárhol fogható úszós módszerrel (csak idő kérdése), amur viszont tavaly nem jött egy darab sem nekem. Ilyen még nem volt… Pontyból 3kg-nál feljebb nem jutottam.
Pergetve is csak 1 süllő, és 1 busa kívülről akasztva.
Szúnyog viszont délben, 30 fokban is folyamatosan, legalábbis a nád mellett. Nyílt szakaszon csak pár darab.
Várjuk a beszámolókat, görbüljön gyakran!

gravatar

Zalan  on január 13, 2011

Köszi! Szúnyog tavaly mindenhol sok volt, meglátjuk mennyi lesz idén.

gravatar

victor07  on január 30, 2011

Mindent bele Zalán!

Palotáson lehet nagy pontyokat fogni sok kapitális van benne. Persze úszóval nem könnyű becsapni őket.

A sügérhez pedig sok szerencsét és kitartást kívánok!

gravatar

Zalan  on január 30, 2011

Köszi Viktor! Palotáson tényleg van sok nagy ponty, de én Palotavárosra fogok járni, az egy picit más 😉

gravatar

victor07  on január 30, 2011

upsz 🙂 ezt benéztem.

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top