Relax Ripper Kopyto 3.5cm: Babahallal sügérre

Posted on november 23, 2010, under Bemutatók.

Kopyto jig horgonRégóta ismert módszer a sügérre a babahallal történő horgászat és logikusnak tűnhet, hogy pergetve is megpróbáljunk valamilyen kishal utánzattal megfogni őket. Ezt sokáig halogattam, ugyanis számomra elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy pici, relatíve merev gumihalra bármi is megéhezzen. A fordulat akkor következett be, amikor baráti körben feltűnt egy ilyen csali és meglepően szép sügéreket fogtak velük. Először persze nem foglalkoztam vele, de a fogások rendszeressé váltak, ráadásul nagyok is jöttek, így ez már nem lehetett véletlen.
A Relax cég lengyel székhellyel rendelkezik, igaz a gyártás az USÁban van, de a tervezés az nem. Sokféle gumicsalit gyártanak, de talán a leghíresebb a Kopyto. Az külön öröm, hogy ez nem feketesügérre készült, mint a legtöbb csali, európai halakon lett tesztelve és ez sokkal inkább megfelel a hazai körülményeknek, mint amerikai társaik. A legkisebb méret 3.5cm-es, ez már a sügéreknek is megfelelő, ezt próbáltam ki, sikerült egy adagot beszerezni.Relax Kopyto
A gumi anyaga egy picit keményebb, rugalmasabb, mint az általam eddig használt twistereké, de még így könnyedén mozog a vízben. A fej kiképzése elég széles ahhoz, hogy a jigfej ne szakítsa szét, így az anyagválasztás és a forma miatt relatíve tartós csaliról van szó. Igaz a csukák fogai pillanatok alatt le tudják amortizálni, illetve a sügér kemény szájszéle is kikezdi, ha sok a kapás. Aromásítva nincsen ez a gumi, még sót sem tartalmaz.
Színválaszték tekintetében kettős érzésem van, egyrészt rengeteg szín létezik, több is mint kéne, viszont pont emiatt a beszerezhetősége kétséges. Sehol nem tartanak nagy készleteket az ilyen apró csalikból, így választás tekintetében rá vagyunk utalva a boltosra. Egy biztos, ha tehetjük próbáljunk meg egyaránt élénk és visszafogott színeket is venni a különböző alkalmakra. Zavaros vízben az előbbi, míg tisztában az utóbbi a jó választás, persze ez így nagy általánosítás, kivételek mindig lehetnek.Kiscsuka
Számomra ez a csali még relatív új, de az első tesztek alkalmával is kiválóan vizsgázott. Sügérek nagyon szerették, volt vele olyan bevontatásom, hogy egymás után három rávágást is produkáltak. Igaz ez azt is jelenti, hogy a megakasztott halak száma nem olyan magas, mint az eddig használt twistereké, talán ez az egy hátrányát találtam. Halfajok tekintetében célzottan csak sügérre vetettem be, közben azonban szép számmal jött csuka is. A jövőben süllős pályán is ki akarom próbálni, biztos vagyok benne, hogy ott is népszerű lesz.Sügér
Összefoglalva azt mondhatnám, hogy a barátaimnak igaza volt, ez egy egészen kiváló csali. Igaz semmi extrát nem tartalmaz, nem lehet mögé hangzatos reklámkampányt felépíteni, egyszerűen csak egy jól eltalált formáról van szó, ami nagyon szépen veret. Bátran használhatjuk minden olyan helyen és szituációban amikor valamelyik ragadozó (nemcsak a sügér) rá van állva az egész apró ivadékhalakra. Meg fogunk lepődni, hogy mennyire eredményes tud lenni.

Szabó Zalán

7 hozzászólás to "Relax Ripper Kopyto 3.5cm: Babahallal sügérre"

gravatar

zvad  on november 23, 2010

Hello Zalán,
ilyen pici méretben hol/honnan sikerült venned ?
A jigfej mekkora (méret, súly) ?
Köszönöm.

gravatar

Zalan  on november 23, 2010

Szia!
Kapható itthon is de vadászni kell utána, mindenhol felbukkanhat ahol van Relax csali, szóval bárhol. Én a Lengyelektől rendeltem, az kiszámítható. A jigfej pedig 4-es horog és 3g. Ez utóbbiból 2g alatt nem javaslom, az már nem süllyed jól.
Üdv
Zalán

gravatar

zvad  on november 23, 2010

Szia,
köszönöm a választ.
Majd nyitva tartom a szemem.
üdv, Zoli

gravatar

Gaben  on január 30, 2011

Sziasztok!
Éppen most sikerült szert tennem ilyen mini gumikra, csak sajnos nem találok normális fejeket hozzá. Ezeken a kihajlós, szinterezett eagle claw horgokon kívül tudtok valami jó fejet ajánlani? Mondjuk 8, vagy 10 es mini méretben? Ha igen. hol tudok hozzájutni?
Köszi! Gaben

gravatar

Zalan  on január 30, 2011

Itthon a Balzernek vannak még használható kis jigfejei, de nehéz találni boltban, kevesen tartják.

gravatar

Gaben  on január 30, 2011

Hali!
Olvasgatva a cikkeket, annyira magjött a kedvem az ultra könnyű pergetéshez, hogy szinte egész nap keresgéltem a neten. Találtam egy oldalt ahol vannak ilyen apró fejek, és még apró támolygó kanalakat is kínál! ( http://www.butor-uveg-horgaszcikk.hu/oldal/horgaszcikk/twisterfejek/round-head-jighead.html ) Nem ismeri netán valaki?
Üdv!
Gaben

gravatar

Zalan  on január 31, 2011

Én nem ismerem.

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top