Yum Curtail Grub Panfish 2″: A sügércsali

Posted on október 20, 2010, under Bemutatók.

Yum csomagolásAmikor elkezdtem a célzott pergetést sügérre, első dolgom volt, hogy apró twistereket szerezzek be, ugyanis több helyen azt olvastam, hogy ezek a legeredményesebb csalik. Az első probléma ott jött, hogy a környékbeli horgászboltok nem igazán tartottak ilyen kis méretben, így választási lehetőségem nem sok volt. Végül az egyik helyen sikerrel jártam és találtam a címben szereplő modellből, ráadásul háromféle színben. Rögtön le is csaptam rájuk és megindulhattak a próbák.
A Yum egy relatíve új cég, mai formáját 2002-ben nyerte el, mikor csalogatóanyaggyártóból lépett elő műcsaligyártóvá. Persze korábbi tudásukra építenek, az általuk kifejlesztett Live Prey Technology-t (LPT) használják az összes gumicsalijukban. Ez a gyártó szerint egy magasabb szintet képvisel, mint a legtöbb termékben található só vagy halas aromák, ugyanis többféle enzimet is tartalmaznak, melyek a menekülő hal által kibocsátottat utánozzák. Emellett pedig elfedi az olyan nem kívánatos szagokat, melyeket a horgász juttat akaratlanul a csalira.
A dobozt felnyitva rögtön egy jellegzetes szagot lehet érezni, mely egyértelművé teszi, hogy tényleg egy aromásított csaliról van szó. A cég természetesen nagyon bízik ennek hatékonyságában, azonban ennek valóságtartalmát nem tudom ellenőrizni, ráadásul ezek az izesítések halfajonként különböző hatékonyságúak. Ettől függetlenül én jobban bízom az ilyen csalikban, úgy gondolom, hogy ebből csak előnyünk származhat.3 féle szín
Kézbevéve az apró gumit, rögtön feltűnik, hogy rendkívül puha anyagból készült, ennek kettős hatása van. Egyrészt nagyon jól mozog a vízben, még a vékony elnyújtott forma ellenére is, cserébe viszont könnyen szakad. Ha olyan jig fejre húzzuk fel amelyiknek vastag a horog szárán az ólomréteg, már itt elszakadhat, de minden egyéb behatásra is vigyáznunk kell .Egy szép sügér
Ezen csalit hagyományosan jig fejjel szerelve használjuk, itt jó eséllyel olyannal amit éppen találunk a boltban, miután a kínálat ebből is igen szegényes itthon. Arra törekedjünk, hogy kb 2g alá ne nagyon menjünk súlyban, mivel nem fog jól süllyedni még állóvízben sem és így nem tudjuk megfelelően vezetni a csalit. Emellett használhatjuk még kiegészítőként is csukázás közben, nagyobb csali hármashorgára akasztva egy kis extra vonzerőt adhatunk csalinknak.
Színválasztékot tekintve 40-nél több is létezik, azonban én csak hármat találtam, ezek mindegyikét elég sokat használtam már. Előzetes várakozásaim alapján a sárga tűnt a legjobbnak, bár a sügérek tényleg szeretik, de talán ennél mégjobban az apró csukák, így ha csukaveszélyes a terep, ne ezt a színt eröltessük. A fehér egy univerzális választás, ez is megbízhatóan adja a halat, viszont számomra a nagy meglepetés a red bloodline fantázianevű, ez mágnesként vonzza a sügéreket és még a kis süllőket is. Külön öröm volt, hogy ez utóbbit a csukák nem díjazták különösebben, így nem kellett állandóan az éles fogaiktól tartani.Süllő is szereti
A halfajok tekintetében már el is árultam, hogy mit sikerült fogni, elsősorban sügért, de meglepően sok kiscsuka is érdeklődött, és néhány süllő is tiszteletét tette. Igaz ez utóbbi kettő halfaj kisebb példányai jöttek, de nagyon élvezetes volt őket az ultrakönnyű felszereléssel fárasztani.Mohó sügér
Összességében ez a csali is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, stabil tagja a sügérező dobozomnak. Igaz kereső horgászatra nem ezt használom, mert túl nagy turbulenciát nem kelt a vízben, így messziről nem csalogatja a halat, viszont ha megvan a csapat tartózkodási helye, akkor ezt pontosan meghorgászva rögtön halálos fegyverré válik és sorra lehet fogni a kis csíkos banditákat. A beugró extra halak pedig azt jelentik, hogy nemcsak a sügér szereti, így nem meglepő, hogy a sárga színűt már beszereztem nagyobb méretben is, a környékbeli csukák legnagyobb bánatára.

Szabó Zalán

5 hozzászólás to "Yum Curtail Grub Panfish 2″: A sügércsali"

gravatar

Lelkes Péter  on október 22, 2010

Hol sikerült a sügéreket és a süllőt fogni? Nádoron Gaján próbáltad már? Gratulálok a fogásokhoz és persze a cikkekhez is. csak így tovább!

gravatar

Zalan  on október 22, 2010

Köszönöm! Mindkét vizen fogtam már mindkét halfajt, bár a képen szereplők nem mindegyike jött innen.

gravatar

Vendég  on október 28, 2010

Szia!
Gratulálok a szép fogásaidhoz!
Sajnos csak nagyon ritkán tudok hozzájutni ezekhez a csalikhoz, de nemrég találtam egy webes horgászbolt kínálatában pár ígéretes dolgot, ezek a Yum Wooly Curltail grubok.
Horgásztál-e már ilyennel, és véleményed szerint érdemes lenne-e feltankolni ezekből a csalikból, vagy esetleg tudnál-e pár tippet adni, hogy merre tudnék bevásárolni ezekből a műcsalikból?
Jó a cikk!
Előre is köszönöm segítséged!

gravatar

Zalan  on október 28, 2010

Szia!
Köszönöm!
Nemrég néztem a Yum hivatalos oldalát, úgy tűnik már nem gyártják ezeket a csalikat, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem lehet még találni belőle. Én a Decathlonban vettem ezeket, létezett 5 és 20db-os kiszerelés, szerintem ha van a közeledben ilyen áruház akkor érdemes megnézni, jó eséllyel lehet még találni.
A Wooly Curtailt láttam már boltban, de még nem próbáltam. Teljesen másképp néz ki, picit nagyobbnak is tűnt, ettől még lehet eredményes, sőt , de ezt így próba nélkül nehéz megmondani. Miután nem egy méregdrága csaliról van szó, szerintem nincs nagy rizikó a kipróbálásában.

gravatar

Vendég  on október 28, 2010

Köszönöm szépen a gyors választ!
Úgy döntöttem ,hogy megrendelem és le is tesztelem őket. Mivel nincs ilyen áruház a közelben, és valóban nem viseli meg a pénztárcát a beszerzésük, egy próbát megér.
Köszönöm szépen tanácsaidat.
Csak így tovább!

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top