Storm Pro Grub: A letisztult vizek csalija

Posted on szeptember 27, 2010, under Bemutatók.

Storm Pro GrubHazánk pergetőhorgászai körében a gumicsalik, azon belül is a twisterek népszerűsége töretlen. A kínálat igen széles, mindenféle formában, méretben és színben kaphatóak, ember legyen a talpán aki el tud igazodni a rengetegben. Nehéz már újat alkotni ebben a kategóriában és a termékek között a különbség általában kicsi, felületes szemlélő azt gondolná, hogy teljesen mindegy, hogy melyiket használjuk. Ne felejtsük el azonban, hogy az olyan területeken ahol sokan pergetnek, a halak már sok műcsalit láttak, ott ezek a különbségek megértése és kihasználása egy-egy extra kapást eredményezhet.
A Storm cég amerikai gyökerekkel rendelkezik, eredetileg wobblerek készítésével foglalkozott és a nevükhöz fűződik néhány igen sikeres darab. Időközben felvásárolta a Rapala/VMC csoport és 2002-ben startolt a cég gumi csalis üzletága amivel ilyen rövid idő alatt is nagy sikereket értek el. Hazánkban is talán a legtöbb horgász a gumihalaival találkozott először, azonban Pro Grub néven már jópár éve kapható nálunk is a cég saját twistere is a hozzájuk tartozó jig fejekkel együtt.A csomagolásA twister három méretben (7, 10 és 12cm)  készül és már tizenhét féle színváltozatban találkoztam vele a boltok polcain, igaz ezek közül már jó eséllyel nem érhető el az összes, hiszen a kínálat az évek alatt változott. A gumik mellé készült egy direkt ezen csalihoz tervezett jigfej széria Pro Jig Head néven. Eredetileg kétféle horogmérettel 5-22g-os súllyal készültek, azonban közben megjelent egy Heavy változat, amely a kínálatot tovább bővítette.Széles színválasztékA csalit kézbevéve rögtön feltűnik, hogy rendkívül lágy anyagból készült. Ez ad már egy jó alapot a vízben történő mozgáshoz, azonban a tervezők ezt nem bízták a véletlenre, extra széles farokrésszel biztosították be a jó mozgáskészséget. Még állóvízben is rendkívül erősen, agresszíven veret, lassú bevontatás mellett is.  Ehhez hozzájön a sűrűn bordázott test által megmozgatott víz is, így válik teljessé a gumi akciója.
A twisterek tartósságáról általában kevés szó esik, hiszen ha éles fogak közé kerülnek ezek a puha csalik, akkor akár egy hal után is cserére szorulnak. Azonban az átlagosnál rövidebb és szélesebb farok kialakítás azt eredményezi, hogy kevesebb lesz a rontott kapás, illetve kevesebbszer harapják le a csali végét. Ez mindenképpen azt jelenti, hogy hosszú távon kevesebbet fogunk ezekből a gumikból elhasználni, mint amennyit egy hosszabb és vékonyabb farokrésszel ellátott modellből.Régi és új verzió egymás mellettA leggyakoribb és legismertebb felkínálási mód a jigfejjel történt összeállítás. Természetesen bármilyen fejjel szerelhetjük, azonban érdemes megnézni a Storm által, direkt ezen csalihoz fejlesztett fejeket. Ezek abban különböznek a sima gömb formájú fejektől, hogy pontosan illeszkednek a csali formájához, és egy áramvonalasabb, természetesebb formát eredményeznek. A horgokat a VMC gyártja, melyek kiváló minőségűek, erősségük pedig úgy vannak beállítva, hogy akadókban átlagos fonott zsinórnál szakadás előtt kihajlanak, viszont a halat jól tartják. Az pedig egy hasznos figyelmesség, hogy a fej oldalán fel van tüntetve a jig súlya grammban.A leggyakoribb zsákmánySzínválaszték tekintetében egyértelműen érződik az amerikai hatás, elsősorban az ott népszerű szinek szerepelnek a kínálatban. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezek itthon nem lehetnek sikeresek, sőt, de azért az itteni viszonyok egészen mások. Én célzottan csukára horgásztam ezekkel a csalikkal és annak ellenére, hogy az alapszínnek számító sárga szinek szinte teljesen hiányoznak a kínálatból, mégis rengeteget fogtam velük. A titok nyitja, hogy az esetek többségében a relatíve tiszta vizeken működnek igazán, illetve sok olyan szin van, amihez hasonlóval szinte senki sem dobál, ez pedig a nagy nyomásnak kitett területeken előny lehet.
Halfajok tekintetében pedig elsősorban csukát fogtam velük, ez nem is csoda, hiszen rájuk horgásztam, de bónuszként szép sügérek ugrottak be és eddigi legnagyobb balinom is erre a csalira kapott. Süllős tapasztalatom igaz még nincs, de biztos vagyok benne, hogy ott is hasonló eredményeket lehetne elérni.Váratlan vendég is beugorhatÖsszességében elmondhatom, hogy nagyon megkedveltem ezt a csalit és állandó részévé vált a gumis dobozomnak. Itthoni széles körű elterjedését viszont nagyban akadályozza az ára. Igaz összességében még mindig olcsónak számít, de a twisterek között már nem az és a magyar horgászok tábora igen érzékeny erre. Ettől függetlenül szerintem mindenképpen érdemes foglalkozni ezekkel a gumikkal, hiszen a halak szeretik és ez az ami a legfontosabb.

Szabó Zalán

6 hozzászólás to "Storm Pro Grub: A letisztult vizek csalija"

gravatar

Lelkes Péter  on október 7, 2010

látom sok sügér is a horgodra akadt már. Ezeket hol fogtad? Már nagyon szeretnék én is fogni párat…

gravatar

Zalan  on október 7, 2010

Ezen a szakaszon nem nagyon vannak tipikus tartások és ezért nagy csapatokat én még sosem találtam. Kisebb néhány fősek viszont bárhol felbukkanhatnak, jellemzően a növényesebb részeken. A képen lévőt ha jól emlékszem az összefolyásnál fogtam, de bárhol jöhet. Tényleg.

gravatar

Lelkes Péter  on október 7, 2010

Értem hát próbálkozom és remélem majd nekem is sikerül 1-2 sügit fogni.

gravatar

Zalan  on október 7, 2010

Drukkolok.

gravatar

zvad  on október 8, 2010

A képeken szereplő spec. merítőt hol lehet itthon venni ?

gravatar

Zalan  on október 8, 2010

Bárhol ahol árulnak Korum termékeket, meg tudják hozni rendelésre.

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top