A nagy csukarablás I.

Posted on augusztus 26, 2010, under Horgásztörténetek.

CsukaportréA nagy árvíz idén alaposan átszabta a Gaja patakot és ott ahol a Nádor csatornába torkollik nagyon szép fogásokról érekeztek hírek. Nem igazán törődtem vele, ugyanis azt is tudtam, hogy szinte sorállás van a helyekért és az ilyen tömegpeca nem az én világom. Remélve, hogy a nagy roham már elmúlt, kiváncsi voltam, hogy mire lehet itt számítani.
A vízpartra kiérve rögtön két fiatal srác jött szembe, az egyiknél egy hatalmas csuka volt, miminum 4-5kg-os, míg a másiknál egy bugylifüzér. Úgy látszik semmi sem változott, hal még van és a szabad rablás is folytatódik. Elfoglaltam a nekem legszimpatikusabb helyet és felcsatoltam egy twistert, majd dobálni kezdtem, miközben a vizet kémleltem halak után. A parádézó balinokat nem volt nehéz észrevenni, hajtották rendesen az ivadékhalak tömegét. Volt belőlük bőven, ráadásul nagyon sokféle halfaj egyedei voltak megtalálhatóak, bizonyítva az idei ívás sikerességét. Már-már mérges voltam magamra, hogy a balinos csalikat otthon hagytam amikor észrevettem, hogy itt bizony nemcsak az őnök, hanem sügérek és csukák is oda-odacsapnak.
Az első kapásra nem is kellett sokat várni, határozott rávágással jelezte valaki, hogy ő bizony a twisteremet feltette a mai menüre. Azonban sikerült jól meglepnem és a heves ellenállás mellett is hamar a szákba tereltem a kis csíkos banditát, mely a 18cm-es hosszával nem volt már olyan pici.SügérA dobásokat folytatva újabb apró ütéseket kaptam, de ezúttal nem akadt meg semmi. Csalit váltottam, pontosabban a színt egy fokkal sötétebbre és ez meghozta az eredményét, zsinórom oldalazni kezdett, mire bevágással válaszoltam. Akadt a horog és megindult a fárasztás,  mely hely hiányában túl sokáig nem tartott, hamar a csuka alá tudtam tolni a merítőt. Úgy tűnt a gumikat jól eszik ma a halak, így nagy önbizalommal folytattam a horgászatot. Az újabb rávágás a sorozatos rablások ellenére nem jött, így újra variáltam, Salmo 9F Minnowt tettem fel, bodorkás színben. CsukaTalán a harmadik dobásra újabb ütést kaptam és már fáraszthattam is. Halam azonban még azelőtt lefordult a horogról, mielőtt megláthattam volna, de védekezése alapján ez is az előzőhöz hasonló csuka volt. Visszekerült a gumi a drótelőke kapcsába, abban most jobban bíztam, csak most egy sárgás színt választottam. Bizalmam nem volt alaptalan, ugyanis hamarosan újabb csuka kívánta meg a szúrós twistert melyet egy fotó erejéig a partra segítettem. Ez volt a nap legnagyobb hala a 47cm-ével.
Igaz volt még egy kapásom, de a kisebb csuka szákolás előtt egy hatalmas szaltó keretében távozott, így halat már nem fogtam. Normális körülmények között még maradtam volna, de ahogy a többi horgász látta, hogy fogok, odaálltak tőlem egy méterre mindkét oldalra és ez már sok volt. Veszekedni nem volt kedvem, így inkább távoztam. Az elégtétel volt, hogy ezalatt a két és fél óra alatt egyedül kétszer annyi kapásom volt, mint a többieknek összesen. Bosszankodtak is rendesen 🙂

Szabó Zalán

2 hozzászólás to "A nagy csukarablás I."

gravatar

Lelkes Péter  on október 7, 2010

Nagyon tetszenek a cikkek! Főleg azért mert én is nagyon sokat járok a Gaja patakra és a Nádor csatornára. Főleg az utóbbit horgászom. Az Úrhidai elágazás van nekem igen közel itt szoktam pergetni. Nagyon sok szép csuka van. a legnagyobb baj, hogy csak gumihallal és twisterrel lehet pergetni mert nagyon akadós. Ezeket is csak rejtett horoggal lehet bevetni. Várom a következő cikket… 🙂 CSAK ÍGY TOVÁBB

gravatar

Zalan  on október 7, 2010

Kösz!

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top