Apró sügérek nyomában

Posted on július 20, 2009, under Horgásztörténetek.

SügérBizonyára többekben felmerült már, hogy miért adtam a Sügértanya nevet a blogomnak, főleg úgy, hogy eddig e halról még egyetlen írás sem született. Az indok nagyon egyszerű, a sügér a kedvencem a hazai halak közül. Eddig célzottan még nem horgásztam rájuk, ugyanis kevés van belőlük és kímélve az állományt, békén hagytam őket. Ettől függetlenül, az ördög mindig ott motoszkált bennem és miután már többször hallottam, hogy a Pátkai horgásztavon a legnagyobb stég környékén rengeteg az apró sügér, úgy gondoltam, ez jó lesz első lépésnek és előbb-utóbb a nyomukba szegődöm. Most hétvégén jött el az idő, igaz szombat hajnalra pergetést terveztem miután kémeim jelentették, hogy fröcsög a víz minden reggel a Nádor egy szakaszán. Egyetlen bökkenő volt csupán, a korai kelés sehogy sem ment, így ez a horgászat most elmaradt de mentő ötletnek ott voltak a sügérek.
Nem bonyolítottam túl a horgászatot, fogtam a 4 méteres spiccbotomat, a nagy szélre való tekintettel egy 1g-s úszót, egy nagy adag csontit és pinkit, illetve még egy fél zacskó TopMix Sneci etetőanyagot arra az esetre ha nem találom meg a sügéreket. Szerencsére üres volt a nagy stég, így itt foglaltunk helyet és rögtön elkezdtem vallatni a vizet. Szórtam néhány csontit is az úszó mellé a biztonság kedvéért és hamar jelentkezett az első hal, egy apró vörösszárnyú képében. Fogtam még néhányat mikorra észrevettem, hogy az egyik közeli csónak mellett sügérnek látszó halak úszkáltak. Gyorsan lerövidítettem az eresztéket és már lendült is az úszó. Az egyik kis hal szinte azonnal megindult lefelé a csali irányába és nem sokkal később már kapásom is volt, a tettes pedig egy apró sügér volt. Ezen a részen horgásztam még egy darabig, sorba jöttek a kis halak, néha beugrott egy-egy bodorka és vörösszárnyú keszeg is, de a sügérek domináltak. Nagyobb méretűt nem sikerült fogni, így helyet váltottam. Az egyik fa cölöp mellé tettem a csalit és egy picit növeltem is az eresztéken. Itt is hamar jelentkezett az első csíkos bandita, jöttek is sorban. Próbáltam az egyedméretet szelektálni azzal, hogy több csontit tettem fel, de csak annyit értem el, hogy több rontott kapásom volt, mikor viszont megfogtam a halat, jó mélyre nyelte a horgot.
Eljött az idő, hogy etessek is, hátha a nyüzsgés felkelti a nagyobb halak figyelmét. Szórtam némi etetőanyagot és folytatódott a horgászat. Az eredménye ennek az lett, hogy időnként jött egy-egy jobb keszegféle, illetve megjelentek a snecik is, nagyobb sügért viszont nem sikerült fogni. Ismét taktikaváltás, elkezdtem sűrűbben szórni a csontit, hátha ez meghozza a várt halakat. Ez most nem jött be, inkább csak azt sikerült elérni, hogy jóllakattam a halakat, ugyanis jelentősen csökkent az érdeklődők száma. Röviddel ezután össze is pakoltam, ez a két órás már elég volt a tűző napon, vágytam már az árnyékra. Igaz nagyobb sügért nem sikerült akasztani, de az aprókkal is jól elszórakoztam, jót tett ez a kis változatosság.
Sügér

Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top