A Venyimi úszós tavon történt…

Posted on július 14, 2009, under Horgásztörténetek.

TekiAz első találkozásom a Venyimi horgásztóval nem volt túl sikeres, egy horgászversenyen vettem részt ahol 3 apró kárásszal sikerült az utolsó helyek egyikét megszerezni. Azóta készülök a visszavágásra, miután a tóban rengeteg a hal, javítanom kellett ezen a csúfos eredményen. Nemrég sikerült ismét eljutni a tóra, igaz most nem versenykörülmények közé, csak egy átlagos hétvégi pecára.
A partra érve örömmel tapasztaltam, hogy a tömeg a nagyobbik tavat tisztelte meg, az úszós tó szinte teljesen üres volt. Arra a végére ültem ahová a szél fújt és az előzetes terveim szerint a mederben horgásztam. A célhal a ponty volt és úgy terveztem, hogy a bekevert etetőanyagot teljes egészében belövöm a horgászat kezdetén, majd később már csak pelletet lövök rá, így elkerülöm a felesleges csobogást. TopMix Xtasy VIP volt az alap, tettem hozzá csemegekukorica aromába áztatott tortu-t, csemegekukoricát és pastoncinot. A szerelék pedig igen egyszerű volt, egy 8g-s waggler úszóból és egybehúzott ólmozásból állt. Túl érzékenyre nem volt értelme beállítani, mert a nagy hullámzás az apró emeléseket és húzásokat eltüntette. Csalinak gilisztát, csontit és kukoricát hoztam, illetve a nap végén terveztem még kisebb pelletekket is feltenni. Emellett pedig 4 féle TopMix Xtasy aroma spray-t is bekészítettem: aszalt szilvás, epres, frankfurti kolbászos és spice bomb ízben. Ezek valamelyikével minden dobás előtt fújtam a csalira.
A horgászat elég mozgalmasan indult, az etetésre kapásból ráálltak a kárászok, illetve mint később kiderült a razbórák is. Rengeteg kapás volt, jöttek is sorban a halak, azonban sok üres bevágás is volt. Próbálgattam a csalikat és hozzá az aromát variálni, de gyakorlatilag minden kombinációra kárász jött, gyakran alig 10cm-es példány. Egy jó másfél óra múlva viszont sikerült egy jobb halat akasztani, mint hamar kiderült egy 23cm-es tükrös volt a tettes, aki a frankfurtis csonti, giliszta szendvicsre éhezett meg. A folytatásban azonban visszatértek a kárászok, sikerült még egy fátyolos példányt is fogni, illetve nem sokkal később egy apró razbóra ügyeskedte fel magát a nagy horogra, bár azt a mai napig nem értem hogyan. Próbáltam szelektálni kukoricával a nagyobb egyedeket, viszont magára a kukoricára nem volt érdeklődő, így azt csontival párosítottam. Jött a menetrendszerű kapás, a bot karikában, viszont a szokásos rángatózás elmaradt. Hamar kiderült, hogy egy nagy ékszerteknős volt a tettes. Korábban is láttam már, hogy a környéken úszkál, de nem gondoltam volna, hogy az etetésemet dézsmálja éppen, de a végén csak ráfázott. Több hasonló meglepetés már nem volt, csak a sok kárász között mégegy kisebb pontyot is sikerült fogni, majd a kapások teljesen megszűntek. Próbáltam pellettel fenntartani az érdeklődést, miután jó esélyt adtam annak, hogy az etetőanyag elfogyott, ez azonban nem hozta meg a várt eredényt.
Többször hallottam már, többek között a tógazdától is, hogy a halak gyakran egész váratlan helyeken tartózkodnak, így a horgászat közben többször dobtam egy-egy marék 8mm-es epres TopMix Magic Pelletet a horgászhelyem mellett található nád elé, néhány méterre a parttól. Bár nem nagyon bíztam benne, de az utolsó egy órára átszereltem a botot, felkerült egy könnyű 2g-s balsafa úszó és csaliként pedig egy ananászos magic pellet, aszalt szilvás spray-vel lefújva. Nem telt el két perc, az úszó megindult és a bevágás után rögtön tudtam, hogy pontyot akasztottam. Rövid küzdelem után partra került és lelkesen csaliztam újra, majd dobtam vissza az úszót ugyanoda. Ismét rövid várakozás, ismét kapás és újabb ponty volt a tettes. Úgy látszik mégiscsak működött a dolog, a pontyok ráálltak a bedobott pelletekre. Sajnos ez a két hal eléggé felkavarta a vizet a környéken, az esetlegesen itt tartózkodó többi potyka elinalt és több kapásom már nem is volt. Igaz a 6 óra is nagyon közeledett, ami a horgászat végét is jelentette. Az eredménnyel elégedett voltam, igaz ezzel még versenyt nem nyernék, de mindenképpen pozitiv a trend.

Potyka
Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top