A sügérvadászat folytatódik

Posted on június 24, 2010, under Horgásztörténetek.

Sügér közelrőlAz utóbbi időszak esős időjárása nem kedvezett a csatornahorgászatnak, az állandó magas és zavaros víz és a kiöntések igencsak megnehezítették azok dolgát akik ilyenkor is próbálkoztak. Szerencsére a Malom csatornát nem érintette komolyan az esőzés, a vízszint ugyan kicsit megemelkedett, de még a medrében maradt. Nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb újra megpróbálkozom a sügérekkel a múltkori sikeren felbuzdulva és most szerda délután jött el az idő. Egy barátommal megbeszéltem, hogy munka után találkozunk és alaposan szemügyre vesszük a nyerő helyet.
András hamarabb végzett a munkahelyén, így előrement felmérni a terepet. A vízállás és a tisztasága megfelelő volt, ráadásul a kinézett helyen sem volt senki, így lelkesen kezdett dobálni. Ez a lelkesedés azonban hamar lecsökkent, miután sikerült eltörnie botját egy szerencsétlen elakadás során. Kénytelen volt hazamenni egy másikért és utána már együtt vágtunk neki a horgászatnak. Apró twistereket kötöttünk fel és elkezdtük a kinézett szakasz vallatását. Nem volt könnyű dolgunk, ugyanis kifejezetten erős szél fújt, ráadásul oldalról, ez mind a dobást, mind a csalivezetést megnehezítette. Ennek ellenére érdemes volt próbálkozni, ugyanis a kinézett területen volt sügér bőven. Igaz nem voltak túlzottan étvágyuknál, de ha pontosan sikerült meghorgászni a rejtekhelyüket, akkor azért oda- odavágtak a csalinak. Hamar meg is történt az első eset és gyors fárasztás után egy apróság ficánkolt a parton.
Több hasonlóan kicsi méretűt sikerült kifognunk, azonban minden egyes darabért meg kellett dolgozni. Nagyon pontos dobásra volt szükség, ha nem az adott hínárcsomó vagy mederegyenetlenség közvetlen közelében húztuk el a csalit akkor érintetlen maradt, ráadásul a finnyás halak gyakran csak belecsíptek a csaliba és nem tudtuk megakasztani őket. Elkezdtünk kisérletezni a szinekkel, igazából a chartreuset most nem igazán kedvelték, míg a többire (fehér, sárga, piros, zöld és ezek kombinációi) nagyobb volt az érdeklődés. A cserékre azért is volt szükség, mert egy-egy színkombinációra érezhetően ráuntak, váltás után mindig hamar jött a kapás.Átlagméret
Érdekes volt a halak térbeli elhelyezkedése is, megvoltak a kedvenc területeik, itt nagyobb példányokat találtunk, míg a “peremvidéken” pedig a kisebbek tanyáztak és ahol az egyik méretből sikerült fogni, ott márcsak a hasonlóak jöttek, vagy semmi. A kapókedv is változott a délután során, ahogy egyre inkább közeledett a napnyugta, úgy nőtt az átlagméret is a kapások gyakorisága is. Amíg a nap intenzíven sütött, addig fenékközelében csendben megbújtak, majd az árnyékok növekedésével lettek egyre aktívabbak.
Napnyugtára azonban már teljesen szétdobáltuk a pályát, nem maradt olyan része ahol ne húztuk volna el jópárszor a csalit. Partra András 6-ot én 8 sügért emeltem, de sok rontott kapás is volt, illetve az utolsó pillanatban horogról lefordult példány is akadt. A nap hala egy 21cm-es gyönyörű példány volt, mindössze 1cm-mel maradt el eddigi legnagyobbamtól. Ezt a halmennyiséget olyan jó két és fél óra alatt sikerült kitermelni, ami szerintem nagyon jó eredmény. Már alig várom, hogy egy olyan időszakban is eljöjjünk ide, amikor étvágyuknál vannak és agresszíven támadják a csalit.A nap hala

Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top