Váratlan fordulat

Posted on július 7, 2009, under Horgásztörténetek.

BalinA tavaszi sikeres bemutatkozás után a Nádor csatorna mintha kiürült volna, sem pergetve, sem pickerrel nem sikerült érdemi fogást felmutatnom. A pergetés zavart a legjobban, ugyanis ez a módszer más vizeken sem hozta meg számomra a várt eredményt. Ezen próbáltam javítani az elmúlt hétvégén, a sűrű családi programba sikerült egy néhány órás horgászatot beiktatni, melyre barátnőm és öccse is elkisért.
A partra érve meglepődve tapasztaltam, hogy rengeteg a horgász, sokan próbáltak pontyot vagy egyéb békéshalat fogni, igaz nem túl nagy eredménnyel. Sokáig kellett gyalogolni míg sikerült üres beállót találni, itt viszont mindjárt kettőt is. Rögtön eldőlt, hogy felváltva fogom vallatni a helyeket, így talán kevésbé zavarom a halakat. A csatornán mostanában a gumi csalikat eröltetem, mert süllyedő mivoltuk miatt ezekkel a legkönnyebb meghorgászni a megfelelő mélységben a vizet, a wobblereknek és egyéb felúszó csaliknak egyszerűen nincs elég hely, hogy elérjék a kívánt mélységet. Kezdésnek egy számomra új csalit választottam, a Storm Pro Shad gumihalát 7.5 cm hosszban, sárgás-narancsos színben (chartreuse-orange). Ez az élénk színvilág általában jól működik a zavaros vízben nappal is mindenféle rablóra, míg a csuka pedig egyébként is szereti. Elkezdtem dobálni, próbáltam a szemközti nádfal előtt, próbáltam az én oldalamon lévő nádfal előtt, próbáltam a mederben, de a víz süket maradt. Próbáltam csalit cserélni, próbáltam kicsit pihentetni a vizet is, de eredmény nélkül. Rablást sem láttam és jó másfél óra múlva kezdtem azt gondolni, hogy ez a nap is vészesen kezd hasonlítani az eddigi betlikre.
Valamin változtatni kellett és úgy gondoltam, hogy a perzselő nap miatt, a rablók jó eséllyel valami árnyékosabb területen lehetnek, így keresnem kellett egy ilyen helyet. Közben észrevettem, hogy többen feladták a horgászatot és reménykedtem, hogy a közeli híd környéke is felszabadult. Szerencsére már mindenki hazament, így sikerült a kívánt helyet elfoglalni. Visszakerült az eredetileg használt gumihal és elkezdtem vallatni a vizet. Már néhány dobás után egyértelművé vált, hogy ezen a szakaszon mozognak a halak és nem sokkal később két rövid ütést is éreztem a csalin. Akadásról sajnos nem volt szó, azt gondoltam, hogy egy sügér vagy más kisebb hal gyakorlatozik. Ez az elméletem azonban hamar megdőlt, ugyanis újra jelentkezett az előbbi kapás, most viszont sikerült megakasztani és rögtön nagy ramazuri kerekedett az esetből. Miután a csatorna nem túl széles, a halnak nem okozott gondot körbejárni mindkét oldalon a teljes vizinövény sort, nagy szerencsére sehol nem tekerte fel magát. Csukára számítottam, ennek megfelelően drótelőkét is használtam, viszont néhány perc múlva amikor a hátát megpillantottam, csak annyit tudtam hogy ez biztosan nem az. Szákolás után nagyon meglepődtem, kiderült, hogy egy szép, 52cm-es balin volt a tettes. Bár hallottam már, hogy ők is jelen vannak a csatornában, de abszolút nem számítottam rájuk. Közben Fecó teljesen belelkesedett, még sosem látott pergetve fogott halat. Kezébe nyomtam a botot, hogy had dobáljon néhányat, valamikor ezt is el kell kezdeni. Legnagyobb meglepetésemre hamar kiszedett egy 41cm-es csukát és még rontott kapása is volt.
Ez a két hal azonban úgy felzavarta a környéket, hogy ez után a halmozgás teljesen megszűnt. Ezzel a horgászat is véget ért számunkra, ami úgy gondolom remek eredménnyel zárult. Sikerült megtörni a rossz sorozatot és közben még Fecót is sikerült beoltani a pergetés iránt. Egy érdekesség maradt márcsak a végére, a pakolás közben észrevettünk egy nagyobb siklót amint elkapott egy gébet és szájában a zsákmánnyal úszott ki a partra. Úgy gondolom már az ilyen látnivalókért is érdemes horgászni járni.

52cm Balin

Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top