Végre sügér!

Posted on június 2, 2010, under Horgásztörténetek.

ApróságHosszú idő telt el az utolsó megfogott sügérem óta, egyszerűen nem találtam őket. Betli után betli amint jártam végig az esélyes helyeket és már kezdtem komolyan aggódni, hogy találok-e egyeltalán újra a kedvencekből. Hétvégén végre megtört a jég, nézzük is hogyan.
Egyik barátom hívott, hogy a Malom csatornán fogtak néhány sügért, igaz nem pergetve hanem úszóval és gilisztával, de szerencsére nem a konyhán végezték. Nem kellett sokat töprengeni, a szombat délutáni programba beillesztettem egy rövid pergetést. Igaz szkeptikus voltam, ugyanis az említett helyen nemrég horgásztam néhány órát és akkor nem sikerült semmit sem fognom. Azóta viszont a nagy esőzéseknek köszönhetően megnőtt a vízszint és zavarosabb is lett, tehát más körülmények fogadtak.
Kora délután értem ki, szerencsére épp nem volt itt senki, bár a horgászhely alaposan ki volt taposva, így biztosan rendszeresen horgásznak itt. Felcsatoltam egy apró twistert és nekiálltam dobálni. A csatorna dugig volt már mindenféle vizinövénnyel, minden dobás után szedegethettem le darabjait a horogról. Próbálgattam a szemmel látható növényzetet körbejárni, miután más tereptárgy nem volt a környéken, csak itt lapulhattak a sügérek. Parttól nem messze egyszer csak, mintha koppanást éreztem volna, azonban az újabb és újabb dobások nem adtak eredményt, így növénnyé nyilvánítottam a “kapást”.
Az esetek döntő többségében folyással szemben vezetem a csalit, mivel így aktívabban mozog és lassabban is tudom vezetni. Ez ellen szól azonban az, hogy a halak folyással szemben állnak, így ha tiszta a víz könnyen észrevehetnek. Emellett a hal háta mögül érkezik a műcsali, könnyen lehet, hogy későn veszi észre. Miután a szokott módszer nem hozott eredmény, megpróbáltam folyással egyirányban húzni twisteremet. Körbejártam itt is a lehetséges helyeket, de nem jártam eredménnyel. Változtatnom kellett valamit, felkötöttem egy apró Storm stickbait-et és azzal próbáltam. Ez egy gyorsan süllyedő wobbler, melyet nem elég simán tekerni, érdemes bele-bele rántani, így mozog igazán meggyőzően. A sodrás most elég erős volt, így nagy sebességgel közelített a csalim és én lepődtem meg a legjobban, amikor egy agresszív rávágást kaptam az egyik hínárcsomó mellől. Először egy csuka képe körvonalazódott lelki szemeim előtt, azonban hamar kiderült, hogy tévedek és a várva várt sügér volt a tettes. Végre! Több hónap után sikerült egy 17cm-es példányt elejteni, örömöm határtalan volt. Nem is gondolkoztam sokat, folytattam a dobálást. Egyre több elakadást tudhattam magaménak és félve, hogy beszakítom a nyerő csalit, visszaváltottam twisterre, mégpedig egy fehér darabra.
17cm sügér
Néhány dobás után újabb agresszív ütést kaptam ugyanarról a helyről, mostmár tudtam, hogy sügér a tettes és igazam is volt, egy kisebb példány akadt a horogra. Úgy tűnt megvan a nyerő hely, azonban hiába dobáltam ezután, nem rontott ki újabb példány a növényzetből. Azt gondolom ez csak egy kisebb csapat volt, persze tévedhetek is, a lényeg az, hogy sikerült belőlük fogni két darabot. Miután az újabb akció elmaradt, hamar ráuntam az állandóan fennakadó hínárra és összepakoltam.

Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top