Filmajánló: Csukaországban jártunk

Posted on május 13, 2010, under Bemutatók.

Csukaországban jártunkA pergetőhorgászok szerelmesei nincsenek horgászfilmek terén elkényeztetve, nagyon kevés ilyen jellegű alkotás jelent meg eddig Magyarországon. Természetesen ezen nem lehet csodálkozni, hiszen a jóval népszerűbb horgászmódszereket bemutató változatokat is nagyon nehéz nyereségesre kihozni, így kevesen is vállalkoznak elkészítésükre. Lukácsi Béla és Kovács Adrián azonban egy svédországi út alatt két legyet ütött egy csapásra, amellett, hogy egy jót horgásztak, elkészítették újabb filmjüket, mely a csukapergetésről szól.
Svédország kedvelt célpontja a csukahorgászoknak, a tengeri öblökben rengeteg él belőlük és itt reális esély van néhány kapitális példány elejtésére is. A forgatás alatt ugyan igazán nagy halat nem sikerült fogni, de így sem kellett szégyenkezniük, ugyanis rengeteget fogtak, főleg csukát zsákmányoltak, de néhány sügér és süllő is szinesítette a palettát. A látványos fárasztások mellett bemutatásra kerültek az általuk használt különböző műcsalik, a hozzájuk használt felszerelés és ami a legfontosabb, megtudhatjuk, hogy ők hogyan vezetik ezeket a csalikat. Úgy gondolom, hogy ez utóbbi a film erőssége, már emiatt érdemes megnézni mind kezdő, mind profi pergetőknek. Az egyik tábor megtudhatja, hogy hogyan érdemes próbálkozni, míg a másik össze tudja hasonlítani saját stílusával, mi a hasonlóság, mit lehetne másképp, jobban csinálni. A műcsalik amelyekről szó volt, az a körforgó és támolygó villantók, gumik, wobblerek és jerk csalik. Azt még fontos tudni, hogy a film az EnergoFish által támogatott, így az általuk forgalmazott termékeket mutatják be, de szerencsére nem a reklám volt az elsődleges cél, csak annyira érintették a témát, amennyire a különböző technikák bemutatásához szükséges. Természetesen a kinti brakkvizi körülmények egész mások a hazai vizekhez képest és külön öröm volt számomra, hogy ezekre a különbségekre rávilágítottak. Elmesélték a különbségeket, hol milyen körülményekben sikerült inkább halat fogni, így az itthoni vizeken is kamatoztathatjuk a hallottakat.
A dicséretek után azért ejtsünk szót a negatívumokról is. Az első és legfontosabb, hogy a film mindössze 47 perc hosszú, ami szerintem nagyon kevés. Persze biztos vagyok benne, hogy nem akarták az összes puskaport egyszerre ellőni, de így is bőven lehetett volna még miről beszélni. A reklámszövegben elhangzik, hogy a Salmo egyik frontembere is szerepel a filmben, azonban ez mindösszesen annyit jelent, hogy néhány képkockán át nézhetjük, ahogy jerkel. Bár tudom, hogy ők is a saját filmüket forgatták éppen, de talán meg lehetett volna oldani, hogy néhány trükköt tőle is elleshessünk.
Összességében azonban mindenképpen pozitív csalódás volt a film, úgy gondolom minden pergetőhorgásznak kötelező darab, ráadásul az 1490 Ft-os ára igazán baráti, mindösszesen egy átlagos műcsali ára. Bár tudom, hogy az internet és a torrent korában sokan csak letölteni fogják, azonban gondoljon bele mindenki, hogy ezt a filmet nem egy nagy és gazdag cégcsoport készítette, így minden eladott darab számít, folytatás csak akkor lesz ha megfelelő példányszámban fogy. Remélem minél többen megveszik, én szivesen megnéznék még jópár filmet tőlük.

Szabó Zalán

Leave a Comment

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top