Archive for április, 2014

Évértékelés: 2013

Posted on április 4, 2014, under Egyéb.

HidegbenTavalyi értékelésben azt vetítettem előre, hogy a 2013-as év lassan fog indulni. Ez bejött, olyannyira, hogy az első félévben rendkívül keveset horgásztam és még kevesebbet fogtam. A tél is elhúzodott és az otthoni elfoglaltságok is összejöttek, így kedvenc hobbim a háttérbe szorult. Szerencsére azonban az év második fele remekül alakult, munkahelyet váltottam és hirtelen rengeteg szabadidőm lett, sokat jártam a vízparton és behoztam a lemaradást.
Békéshalas fronton legtöbbet a Lovasberényi horgásztóra jártam és rengeteg hal jött, elsősorban pontyok. Néhány évvel ezelőtt az ilyen vizek a kedvenceim voltak, de ezen a téren nagyot fordult velem a világ. Relatív rövid idő alatt ki lehet ezeket a tavakat ismerni, rá lehet jönni, hogy mi az ami működik, hol járnak a halak, mit érdemes csinálni. Persze az időjárással és egyéb tényezőkkel azért van némi izgalom a dologban, de még így is nagyon kiszámítható, kevés a meglepetés. A halfauna nem elég változatos és a rendszeres pontytelepítéseknek köszönhetően mindig van “buta hal” a tóban amit relatív könnyű megfogni. Sok egyesületi vizen a horgászok úgy várják a telepítést, mint a messiást, ez belőlem viszont pont ellenkező hatást vált ki. Lehetőleg kerülöm az ilyen szituációkat, nem vonz a könnyű zsákmány, inkább a kihívást keresem.Fagyos tájTérjünk át egy ennél érdekesebb témára, a pergetésre. A nyáron a főszerepet a feketesügérek kapták, jónéhányszor próbálkoztam náluk és nem is rossz eredménnyel. Igaz kapitális példány nem jött, de a mennyiség az szépen kárpótolt. Bemutatták ismét, hogy miért kedvelem őket annyira, rengeteg volt az akció és a látványos fárasztás, ezt egyszerűen nem lehet megunni. Ez volt a harmadik szezon amikor rájuk is horgásztam és mindig lehet újat tanulni, fejlődni és még többet fogni.
Őszre viszont belevágtam egy új témába ami már évek óta izgatta a fantáziámat, ez pedig a dunai horgászat. Mindig is kiváncsi voltam, hogy milyen, mit tudnék elérni, csak féltem tőle és ezért halogattam a döntést. Elindultam egy szál pergetőbottal és egy kis táskával, sokat jártam a partokat, figyeltem, dobáltam és ha nem is sokat, de néha fogtam is valamit. Ami nagyon meglepett az az, hogy az emberek alig járnak ki, nagyon kevés horgásszal találkoztam. Persze ez önmagában nem baj, sőt örülök ha nincs tömeg, viszont sétáló, érdeklődő, kiránduló emberből rengeteg van. Azt már látom, hogy nem lesz könnyű dolgom, biztos vagyok benne, hogy évek fognak eltelni míg valami komoly halat tudok fogni, de abban is biztos vagyok, hogyha nem is állandó jelleggel, de rendszeresen meg fogok fordulni a dunaparton.
Az utolsó kérdés pedig az, hogy mi várható idén, mi jön 2014-ben? Az év negyede már eltelt, most is lassú kezdés várható, de biztos vagyok benne, hogy felpörögnek majd az események. Az biztos, hogy lesz Duna, lesz feketesügér, lesz némi patakpeca és jellemzően a természetes, vagy ahhoz hasonló vizek partján fogom időm nagy részét eltölteni. Ez persze sok betlivel is jár, így kevesebb lesz a blogon is a történet, de most ez az ami érdekel, ez a kijelölt irány.

Szabó Zalán

 

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top