Archive for május, 2012

Kádártai helyzet

Posted on május 22, 2012, under Horgásztörténetek.

Év elején nagy felháborodást keltett pergető körökben amikor megjelent az ezévi kádártai horgászrend. Ahelyett, hogy visszaállították volna a feketesügérre az elviteli tilalmat, tovább enyhítettek rajta. Olyan véleményeket is hallottam amelyeket nem szivesen írtam volna le, de az biztos, hogy ezen halfaj kedvelői, köztük én sem örültem igazán az új szabályoknak. Kevés helyen található hazánkban ez a halfaj, jó lenne vigyázni rájuk. Azt én sem tudtam, hogy hosszabb távon ennek a döntésnek milyen hatása lesz az állományra, de azt igen, hogy mielőtt teljesen lerabolják a tavat, akartam még egy jót horgászni itt. Májusban szabadultak a ragadozók és a második hétvégére sikerült szabaddá tennem magam és ellátogatni ide.
Korai kelés után nyitásra már a tónál voltam és a napijegy megváltása után elkezdtem a szokásos körömet a víz körül. Az első néhány beállónál halra utaló jelet sem láttam, ez egy picit zavart, reméltem a közelgő hidegfront nem teszi tönkre teljesen a napot. Ahogy haladtam tovább a stégeken, nem tartott sokáig míg halat találtam, azonban ezek vagy íváshoz készülődtek vagy már a fészket őrizték. Ezelőtt még sosem próbálkoztam ilyenkor, érdekelt, hogy hogyan reagálnak a csalira. Amerikai fórumokról az az info jött át, hogy ilyenkor nagyon könnyű megfogni őket én azonban ezt egyeltalán nem tapasztaltam, a szokásos csalijaimat nagy ívben kikerülték. Nekiálltam variálni, jóval több változatot kipróbáltam, mint szoktam, de eredmény nélkül.
Két lehetőségem volt, vagy elővenni a B tervnek hozott süllőző gumikat vagy keresni olyan halat ami nem az ívással vagy a fészekkel van elfoglalva. Az utóbbi mellett döntöttem és folytattam körutamat, végigjártam a korábban halat tartó helyeket. Persze kapás az nem akaródzott jönni és odáig fajult a helyzet, hogy akkor is dobtam a csalit a szokott helyre ha nem láttam ott a halat. Utólag kiderült, hogy ez jó ötletnek bizonyult, ugyanis egyszer a jigemet a semmiből előrontó feka kapta el nagyon hevesen. A bevágás ült és megkezdődött a fárasztás aminek egy kényes pontja volt, mégpedig a hal kiemelése. Ezen a helyen magasabb volt a part, nem értem le a vízhez, így a kiemeléshez néhány fán és bokron át kellett jutnom. Persze ez nem ment olyan könnyen, de szerencsém volt, a kontaktus végig megmaradt és hiába dobálta a szaltókat, horgom jól akadt és nem tudott menekülni. Gyönyörű 38cm-es példány volt, jól küzdött, ezért már érdemes volt eljönni.
Persze ezután már hamar kiderült, hogy nem ez lesz életem napja a tavon, mindenhol csak ívó vagy fészket örző halakat láttam, így inkább csalikat teszteltem és reménykedtem a szerencsémben. A délegyházán látott jerkelést gyakoroltam, erre sikerült egy kapást kicsikarnom egy kisebb példánytól, de izgalmamban elügyetlenkedtem. Ezután még a drop-shot technikát erőltettem, igaz a fekák elkerültek de egy szép csapósügér azért bejelentkezett. Persze nem volt egyedül, de társai jóval kisebbek voltak és a zsinóron lévő csomó jobban érdekelte őket, mint csalim.
Ezzel a fogással véget is ért a nap, márcsak a halőrt kérdeztem ki a változásokról és ezek hátteréről. Megnyugodtam olyan szempontból, hogy egyes hírekkel ellentétben nem vált főellenséggé a feketesügér a tavon, egyszerűen arról van csak szó, hogy azt gondolják, hogy sok van és nem lesz belőle gond ha néhányat elvisznek. Persze ha a vezetőség egyszer elmenne a Délegyházi tavakhoz és körbejárna, láthatná, hogy ott mennyivel több hal van és hogy ott az ívás mennyire sikeres minden évben. Bár tény, hogy Kádártán is vannak apró példányok, de arányaiban nagyon kevés, meggyőződésem, hogyha tovább csappan az állomány, nem fog tudni a várt sebességgel regenerálódni, akkor sem ha újra megtiltják az elvitelét. Egy dolgot hallottam még ami viszont nagyon pozitív volt, gondolkoznak azon, hogy süllőre a jövőben csak pergetve lehet majd horgászni, ugyanis a halszeletes pecások nem tudják szelektálni az apraját, sok kissüllő feleslegesen elpusztul. Persze ezt még a tagságnak is meg kell szavazni, hogy életbe lépjen, de talán van remény a jövőre nézve.

Szabó Zalán

Pezon&Michel Invitation Rainbow Casting: Multizás elérhető áron

Posted on május 13, 2012, under Bemutatók.

Invitation Rainbow CastingEmlékszem néhány éve nagyítóval kellett itthon a revolver markolatú botokat keresni még a katalógusokban is. A népszerűségük Európában nagyot ugrott azóta és már itt-ott találkozhatunk velük akár élőben is. A kínálat szépen növekedett, bár még meg sem közelíti a peremorsós változatokat, de már van választék és némi utánajárással bárkinek elérhetőek, nincs feltétlen szükség a külföldi rendelésre. Ez kapóra jött amikor tavaly az egyik botom eltörött és sürgősen alternatívára volt szükségem. Rögtön eszembe jutott amikor nem sokkal előtte valaki a kezembe nyomta a Pezon&Michel belépő szintű botját, kellemes meglepetés volt, ráadásul olyan áron ami eddig nem volt realitás. Sokat nem gondolkodtam és vettem egyet, nem akartam hónapokig bot nélkül maradni.
A Pezon&Michel cég a francia Sensas csoport pergetéssel foglalkozó tagja. Itthon néhány éve jelentek meg és népszerűségük gyorsan nő. Forgalmaznak sok mindent, de talán a legérdekesebb termékeik a horgászbotok, ezen a területen úgy gondolom tudtak újat mutatni a hazai piacnak és ha valaki botot keres, mindenképp érdemes az ő kínálatukat is átnézni. Az Invitation szériával egy évvel ezelőtt, 2011-ben jöttek ki, melyben egyetlen multis bot található, a címben is szereplő Rainbow Casting.
A nyélkiképzésHossz: 1,9m
Dobósúly: 10-35g
Akció: közepesen gyors (Medium-Fast)
Önsúly: 135g
Tagok száma: 2
Szállítási hossz: 99cm
Gyűrűk anyaga: SIC
Blank anyaga: MI Carbon
Ár: 15000Ft
Egy bot külső megitélése mindig teljesen szubjektív dolog. Nekem alapvetően tetszett, nem a klasszikus szineket használták, de mégis izléses maradt, illetve a nyél kialakítása követi a legújabb trendeket. Egyedül az orsótartó feletti kicsi parafa darabot nem értettem, használati értéke nincs, de nem is túl szép, az talán lemaradhatott volna.Gyűrűk és illesztések
A külcsínnél viszont fontosabbak a belső tulajdonságok. Anyagokat tekintve gondolom sokaknak nem mond semmit az MI Carbon kifejezés, nekem sem, de nem is kell nagy dolgokra gondolni. Az egész bot olcsó, de jól használható komponensekből épült, szóval semmilyen csodára nem kell számítani, teljesítményét is ennek tükrében érdemes vizsgálni. A botnak igen rövid a nyele, ennek megfelelően egy picit fejnehéz, de nem zavaróan, egész nap el lehet vele dobálni mindenféle gond nélkül. Az anyagot sem spórolták ki belőle, nem kíméltem a botot, többször szakadt a zsinór, de fel sem vette. A gyűrűk is bírták a fonottat, nem rágódtak be és nem is volt hangos.
A legfontosabb kérdés talán a bot érzékenysége és hogy milyen technikákhoz érdemes használni. Sok mindent kipróbáltam vele, igazi univerzális pálcának tartom. Kapásokat és a csali mozgását is relatív jól közvetíti, bár nem a legérzékenyebb bot a piacon, de bőven használható. Némi kompromisszummal alkalmas gumizásra is, bár erre egy picit feszesebb bot való, de különböző wobblerekhez ideális, mélyretörőkkel és felszínközeliekkel is jól muszikált. Igazából az egyetlen dolog ami nem jött be vele az a drop-shot. A csalit és a kapásokat is alig éreztem, gyakran túl későn vettem észre, ezzel a technikával nem is fogtam vele talán egyet sem.És a zsákmány...Dobásokat tekintve is jól teljesített, igaz nem mértem, de szemre közel akkorákat tudtam vele dobni, mint a többszörösébe kerülő, de hasonló csalikhoz való botommal. Dobósúlyát tekintve azért egy picit önbizalomat sugároz a gyári adat, ennyire nem erős a bot. Nyugodtan bemehetünk egy kicsit 10g alá is és 20g fölé én nem mennék. Nemcsak azért mert érezhetően fogy a bot ereje és gerince dobáskor, hanem azért mert a csalit vezetni is kell majd. Persze nem ritka az ilyen dobósúlymegadás a piacon, de olyan szempontból mindenképp furcsa, hogy így nem tudjuk összehasonlítani a felső kategóriás Pezon botokkal, ott ugyanis valós adatok kerülnek a blankra.
A botot elsősorban a feketesügérek horgászatára használtam, erre szerintem tökéletesen alkalmas hacsak nem nagy csalikkal vagy nagyon akadós terepen horgászunk. Emellett néhányszor csukázni is elvittem, az itthon átlagos méretű, maximum néhány kilós példányokhoz is bőven megfelelő. Persze emellett bármilyen ragadozóra rápróbálhatunk vele amire itthon átlagosnak mondható csalikkal dobálunk, tehát a süllő és a balin is a jó alany lehet.Szép bot, szép csukaÖsszességében én nagyon szerettem ezt a botot. Nem akarok abba a hibába esni, hogy egy alsó kategóriás terméket az égig magasztalok, hiszen tisztában kell vele lenni, hogy ez nem egy csúcskategóriás pálca, viszont ha beleszámolom az árat is az értékelésbe, akkor már csak jót tudok róla mondani. Biztos vagyok benne, hogy nem a marketingesek tervezték, hanem horgászok készítették horgászoknak és a legnagyobb erénye az, hogy nincs kiugró hibája. Volt már számtalan botom ahol valamire nagyon haragudtam és nem értettem, hogy miért így csinálták. Itt ezzel nem találkoztam és hiába nem a legérzékenyebb vagy nem a legfeszesebb pálca a piacon, mégis jó vele horgászni. Miután törött pálcámat garanciában javították, feleslegessé vált és egy barátom rögtön lecsapott rá, nem véletlenül.

 Szabó Zalán

 

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top