Archive for április, 2012

Minden horgászat más

Posted on április 7, 2012, under Horgásztörténetek.

Eltelt két hét a legutolsó délegyházi látogatás óta és úgy alakult, hogy újra ki tudtam menni. Közben egy hosszú hétvége is volt és nagyon jó hírek jöttek, rengetegen fogtak szép feketesügéreket. Úgy tűnt a korai szokatlan meleg megmozgatta a halakat, alig vártam, hogy a partra érjek. Ismerősök közül most nem ért rá senki, így egyedül vágtam neki az útnak. Reméltem, hogy a legutóbb felfedezett hely nem lesz foglalt, ugyanis ott terveztem kezdeni.
Szerencsém volt, a szombati munkanapnak köszönhetően alig-alig láttam embert a parton és így a kiszemelt hely is üres volt. Drop-shottal terveztem horgászni az akadó mellett, bíztam benne, hogy a halak még itt lesznek. A víz közben nagyot változott, először is nagyon látványosan beindult az algásodás. Másodsorban pedig az apróhalak elfoglalták a helyüket a partmenti növényes sávban. Szemmel láthatóan beindult az élet, mostmár visszavonhatatlanul itt a tavasz. Az első dobásnál igaz kapásom nem volt, de egy szép hal követte végig a csalit a partig. Bíztató előjel gondoltam, de a véleményem hamar megváltozott. Kapást nem sikerült kiváltanom, de még a követések is már nagy sikernek bizonyultak, hiába kezdtem el variálni, az eredmény elmaradt. Ezek már nem azok a halak akik két hete zabáltak, kezdődhetett a játék, rájönni mire vágynak.
A csalik mellett elkezdtem a helyet is váltani, hátha máshol nagyobb szerencsém lesz, illetve ezt a részt már eléggé szétdobáltam. Egyszer viszont csobogásra lettem figyelmes, a szomszéd beállóban valaki fáraszt. Gondoltam nem szégyen mástól ellesni a nyerő taktikát, kiváncsi voltam mit és hogyan csinál. Épp egy apró csukát fogott egy nano méretű kis jerk csalival. Persze a sügéreket célozta, de épp beugrott egy váratlan vendég. Szóba elegyedtünk és közben még fekát is fogott. Kifejezetten gyorsan és agresszívan vezette a csaliját, meg voltam győzödve, hogy rosszul csinálja, de az eredmény őt igazolta. Kiderült, hogy gyakran jár a Dunára balinozni, így már érthető volt a technika, teljesen másképp horgászott, mint ahogy én szoktam.Beálltam a másik oldalára és próbálkoztam én is jerkkel, igaz nekem csak nagyobb méretben volt. Ezek persze nem kellettek egy halnak sem, így elkezdtem a dobozomban keresgélni. Egy 5cm-es kis lipless cranket vettem elő, ezt is lehet agresszívan vezetni, ráadásul az ilyen tipusú csalikkal a múltban volt már sikerélményem is, így ez került fel. A kicsi sügérek továbbra is elkerültek, viszont bevontatás alatt néha volt valami furcsaság. Eleinte nem foglalkoztam vele, de egyszer meguntam és bevágtam neki. Még szerencse, ugyanis akadt a horog és a valami visszarúgott, sikerült megakasztani. Azért még hideg volt a víz, hamar elfáradt halam, amely egy szebb feketesügér volt. A fárasztás alatt végig követte párja, igaz láttam már ilyet máskor is, de jó volt újra átélni. 34cm volt farok nélkül, ez már nem a kicsik közül való volt, nagyon örültem neki.
Próbálkoztunk még egy darabig, de újabb kapást már nem sikerült itt kicsikarni és újdonsült társam is hiába szedte az apróságokat, nagyobb halakra vágyott, így elindultunk új helyeket keresni. A helyzet sokat nem változott, nálam semmi, nála a 20cm körüli minihalak jöttek csak. Közben egy újabb pergetőhorgásszal futottam össze, vele is beszélgetésbe kezdtem, egyre inkább ez lett a fontosabb és nem a horgászat. Ő is túl volt már egy halon, szintén lipless crankkel, a gumi csalik nála se mentek ezen a napon. Azért még elindultunk tovább dobálni, de én márcsak a helyeket nézegettem, hol mennyi hal mozgott. Néha azért bepróbálkoztam néhány csapat halnál, de a követésen kívül mást nem sikerült elérni. Egy dolog izgatta még nagyon a fantáziámat, hogy be lehetne-e ezeket a halakat agresszívan vezetett gumicsalival is csapni. Visszamentem az autóhoz és előkaptam a csapósügéres gumikat és leálltam velük próbálkozni. Relatíve hamar fogtam egyet egy pici tube-bal, de minden más hidegen hagyta őket, a nanojerk csalik határozottan jobban működtek ezen a napon. Közben jól el is fáradtam, így némi beszélgetés után hazafelé vettem az irányt. Az autóban pedig az a gondolat járt a fejemben, hogy milyen jó is volt két sráccal is úgy dumálni, illetve megosztani a tapasztalatokat, hogy nem a halat féltettük egymástól.

Szabó Zalán

 

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top