Archive for április, 2011

Az első ponty

Posted on április 20, 2011, under Horgásztörténetek.

Feeder...Újabb hétvége, újabb lehetőség. Az időjárás azonban nem sok jóval kecsegetetett, most is várható volt gomolyfelhő képződés, ami az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve erősen rontotta az esélyeket. Persze ilyenkor mindig előjön az, hogy most van idő, vagy horgászok ilyen körülmények között, vagy egyeltalán nem. A választás persze nem kétséges, menni kell, így is tettem szombat délután.
Továbbra is a pontyokat céloztam meg, két rezgőspicces bottal készültem. Az előző alkalomhoz képest annyi változást viszont terveztem, hogy új helyet próbálok ki és a halas etetőanyagot édesre cserélem. A vízparton körbenézve gyorsan kiszúrtam egy ismerős arcot és le is telepedtem mellé. Míg szereltem a botjaimat, társam először egy szép sügért, majd egy dévért terelt a szákba. Jók voltak az előjelek, úgy tűnt felesleges volt az időjárás miatt aggódni. Egyik botommal a part közelében, rakós távra horgásztam, míg a másikkal a mederbe, szomszédom matchbotos etetése mögé dobtam.

Első potykaAz élet hamar beindult nálam is, előbb egy szép dévér, majd egy apró kárász jelentkezett be. Remek indítás volt és a folytatás sem maradt el. Hosszabbik botom spicce erőteljes kapást jelzett, majd a bevágás után karikában maradt. Egyértelmű volt, hogy a Palotavárosi tavon eddigi legnagyobb halamat akasztottam, csak az volt a kérdés, hogy termetesebb kárász, vagy esetleg ponty a tettes. Botom szépen dolgozott, kirugózta a hal összes kisérletét és szép lassan a part irányába sikerült vele terelni. A szákolás sem maradt el, egy szép 33cm-es ponty volt a zsákmány. Igaz nem kapitális példány, jó eséllyel a két héttel ezelötti telepítésből származott, de akkor is ponty és első a tavon. Nagyon örültem neki.Feljött a hold
A hal visszaengedése után nem sokkal nagyot változott a helyzet, bejött az időjósok számítása. A szélirány folyamatosan változott, felhők jöttek-mentek, attól tartottam, hogy még a végén megázunk. Az eső ugyan elmaradt, de a levegő sokat hűlt, fáztam is rendesen és a halak is hasonlóan érezhettek. A kapások megszűntek, a sok kisérletezés ellenére is csak egy-egy kapást tudtam kicsikarni, azt is nagyon nehezen. Szomszédomat persze ez nem zavarta, vagyis ez nem teljesen igaz, de tudott egy-egy jó tíz percet kicsikarni és matchboton szépen fogta a nagy dévéreket. Jónéhány 30-40cm közötti példány is a horgára akadt, estére szép mennyiséget gyűjtött össze. A nyerő csali egyértelműen a giliszta volt, semmi más nem érdekelte őket, ez is csak időszakosan.Utolsó hal
Napnyugta előtt még én is megfogtam a búcsúhalat, egy szép ezüstkárász formájában, majd csomagoltam és mentem. Érdekes nap volt, sok tanulsággal. Annak ellenére, hogy Attila csúnyán “lekeszegezett”, nem búslakodtam, megfogtam az első pontyomat idén és elnézve a többi horgászt a parton, így sem végeztem rossz eredménnyel.

Szabó Zalán

Ismerkedés Palotavárossal

Posted on április 3, 2011, under Horgásztörténetek.

Átlagos dévérAz idei évre a városi tavunkat céloztam meg, szeretném megtudni, hogy itt mire lehet számítani. A szezon itt is későn indult számomra, a hosszú tél és egyéb elfoglaltságok miatt közel áprilisig kellett várnom az első horgászatra a tavon. Kedden sikerült a munkából elszabadulnom és ott volt szinte az egész nap, nem is volt kérdés, higy mi lesz a program. Egy barátom is jelezte, hogy csatlakozna, emellett pedig az időjósok szép tavaszi napsütést jeleztek előre, így minden adott volt egy jó kis pecához.
Reggel nem siettem túlságosan, délelőtt tízre értem ki, ekkor már Péter szépen aprította a keszegeket hol matchbottal, hol feederrel. Nem akartam lemaradni, így gyorsan összeraktam a feeder és picker párost. Kevertem egy kis Édes Kender – Halibut Protein Bombát a kosárba, majd repült is befelé a két szerelék. Egyik botra apró bojli, míg a másiknál pinki került a horogra. Kényelmesen elhelyezkedtem székemben kapásra várva, közben jót beszélgettünk. Szép lassan nálam is kezdett beindulni az élet, egy szép dévér jelentkezett elsőként a feederen, majd nem sokra rá egy hasonló társa. Péter az élő csalival a match boton gyorsabban húzta a halat, azonban az én keszegeim átlagmérete nagyobb volt az övéinél, a bojli jól szelektált.A nyerő csali
Közben az eddig csendes szél egy picit ráerősített, igaz ez még nem volt vészes, de elég ahhoz, hogy barátom a matchbotot egy pickere cserélje. A halfogás üteme nem változott, szépen jöttek mindkettőnknek a halak, ráadásul a dévérek sorát egy szép karikakeszeg törte meg. Kisérleteztünk a különböző csalikkal, de alapvetően elmondható, hogy mindenre volt érdeklődés, bár a nagyobb falatokat a finoman táplálkozó halak inkább csak tologatták, nehéz volt megakasztani vele a halat. A sláger csali továbbra is micro bojli volt, de a pinkit is szépen húzták.
A távolban felhők kezdtek gyülekezni, ráadásul rohamos sebességgel közeledett, úgy nézett ki, hogy talán még esni is fog. A gomolyfelhő képződéssel egyidőben a halak kapókedve igencsak alábbhagyott, érezték a változást. A szélirány folyamatosan változott, de szerencsére az esőt megúsztuk, néhány csepp esett csak. A felhőzóna kezdett elvonulni, de ezzel Péter is összepakolt. Szép adag keszeget fogott már eddigre is, elégedetten távozott.Első ezüstkárász
Nekem volt még időm, így maradtam és jól is tettem. A kapások újra beindultak, ott folytatták a halak ahol abbahagyták. Közben az etetőanyagom vészesen fogyott, de mivel beköszönt egy szép ezüstkárász, kevertem egy újabb adagot, hátha megjönnek a pontyok. Igaz ugyanaz a tipus nem volt nálam, így most a TopMix chilis-halas XT81-es etetője következett. A váltásnak köszönhetően érezhetően kevesebb lett az érdeklődő, nem véletlen, ez a kaja sokkal inkább pontyoknak kedvez, a keszegnép kevésbé kedveli.
A kapások azonban így is jöttek és csipegettem tovább a halakat. Az idő közben szépen telt és ez az adag is gyorsan fogyott. Az utolsó bedobásra beköszönt a nap hala egy 31cm-es dévérkeszeg formájában. Igaz a többiek sem sokkal voltak kisebbek, így szép mennyiség gyűlt össze. Előbbiből 19db, ezüstkárászból és karikából 2-2db lett a nap végére és akkor még nem számoltam bele a part mellett távozókat, ilyenből is volt több. A pontyok ugyan most elkerültek – az egész tavon senki sem fogott – de úgy érzem így is remek kezdés volt, megmutatta a tó, hogy remek a fehérhal állománya.

Szabó Zalán

 

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top