Archive for december, 2010

Évértékelés: 2010

Posted on december 29, 2010, under Egyéb.

Az áradó Nádor csatornaA természet kiszámíthatatlan. Még év elején azt írtam, hogy ez az év a pergetés éve lesz számomra, ami részben meg is valósult, hiszen rengeteget pergettem, ezt leszámítva azonban teljesen másképp alakult a szezon, mint azt eredetileg terveztem. A hosszú tél miatt késett a tavasz, tavainkat sokáig jégtakaró borította, majd nem sokkal utána pedig a soha nem látott esőzések után kialakult árvizek határozták meg a lehetőségeket. Igaz ez a szélsőséges időjárás nem kedvezett a horgászatoknak, azonban a halaknak igen, milliónyi ivadékhal lepte el vizeinket a sikeres ívást követően.
Persze azért horgászatra is jutott idő, lássuk hogy sikerült az év elején megfogalmazott három célt teljesíteni:
1. Egy minimum 60cm-es süllő, csuka vagy balin megfogása: eddig még nem sikerült egy jobb ragadozót fognom, az apróságokból viszont rengeteget, vágytam már egy szebb példányra. Süllőből 58cm-ig, míg csukából 67cm-ig jutottam, ráadásul ez utóbbi pergetve jött, így sikerült egy régi vágyamat teljesíteni.
2. Az első pergetve fogott domolykó: Ezelőtt sosem fogtam domolykót, viszont barátaim között van jónéhány igazi domivadász akik sok szép halat zsákmányolnak és megirigyeltem ezt tőlük. Itt a környéken nincs igazán jó domis víz, de azért sikerült belekóstolni ebbe a műfajba is. Igaz a derékig érő gazban való cserkelés nem lett a kedvenc horgászmódszerem, de több látott kapás mellett sikerült két példány kifogni, amiből az egyik nem is volt kicsi. Feladat kipipálva.
3. Egy minimum 30cm-es sügér megfogása: nem titok, hogy a sügér a kedvenc halam és szerettem volna egy olyan célt is ami igazi kihívás. Ez valóban be is jött, megvolt a kihívás ugyanis a cél közelébe sem sikerült eljutni, 22cm-nél nagyobb nem jött. Igaz akasztottam egy jobb sügért ami sajnos út közben lemaradt, de jó eséllyel még az sem ütötte volna meg a mércét.
Összességében elégedett vagyok az évvel, igaz félidőben még komolyan aggódtam, hogy mi lesz itt, azoban az év második felében sikerült megfogni azokat a halakat amiket relatíve biztosra vettem. A nagy sügér pedig a jövő zenéje marad.

Szabó Zalán

Mann’s Hard Nose 2″ CTG: A keménykedő sügércsali

Posted on december 4, 2010, under Bemutatók.

Mann's Hard Nose GrubA kis twisterek eddigi sikere után, bővíteni szerettem volna a sügéres gumijaim körét és keresgélni kezdtem. Az eddigi tipusból újabb szineket már nem találtam, ezért átlapoztam jónéhány katalógust, hátha találok valami újat. Végül megakadt a szemem a Mann’s Hard Nose apróságain, melynek különlegessége az orr kiképzésében rejlik, ugyanis ez kemény anyagból készült és így nem szakítja szét a jig fejek vastagabb, ólmozott része.
A Mann’s cég neve úgy gondolom sokaknak ismerősen hangzik, műcsalijai szinte az összes hazai horgászboltban megtalálhatóak. A cég amerikai gyökerekkel rendelkezik, Tom Mann alapította még 1956-ban. Az évek során nagy sikereket könyvelhettek el, ma már az egyik legnagyobb csaligyártó a világon és több, mint 50 országban árulják a termékeiket. Itthon talán a gumik a legismertebbek, de gyártanak többek között wobblereket és spinnerbaiteket is.
A kis twister jelenleg 40db-os kiszerelésben kapható, ami egy picit meglepő. Ha többféle színt ki szeretnénk próbálni, akkor igen nagy mennyiségű gumink lesz, nem fogyunk ki egyhamar. Ráadásul hiába alacsony az egy darabra jutó ár, olyan keveset mégsem fogunk fizetni. Azok vannak talán szerencsésebb helyzetben, ahol a baráti körnek hasonló az érdeklődése és közösen ruháznak be, így is jut mindenkinek bőven.Csomagolás
A csomagot kibontva rögtön szembetűnik, hogy ez egy erőteljesen sózott csali, ugyanis a zacskóban szemmel láthatóak a sókristályok. Ez a sózás az aromázás belépő szintjét jelenti, nincs szükség nagy fejlesztésekre és elvileg ha kapásunk van akkor a hal tovább a szájában tartja a csalit, mint a sózás nélküli változatot használnánk, több időt hagyva a bevágásra. Kézbevéve a gumit rögtön érezni lehet, hogy a csali orra valóban igen kemény, azoban a farok rész a Mann’s-től megszokott extra lágy anyagból készült, így nem kell attól félnünk, hogy rosszabbul mozog, mint a hagyományos változat.
Tartósság tekintetében jó és rossz híreim is vannak. A gyártó állítása teljes mértékben igaz, nekem a jigfej még sosem szakította szét a gumit, egyértelműen jól bírja. Ez a kemény orr, viszont behozott egy új problémát, mégpedig a lágy és kemény részek összeragasztása nem minden esetben tökéletes. Amikor felhúzzuk a horogra a csalit, a kemény részt nehéz átszúrni és ilyenkor ha nem figyelünk, könnyen kettéeshet a gumi a ragasztás mellett. Mindenképpen érdemes óvatosan végezni ezt a műveletet, így csökkenthető a selejt száma. Amelyik viszont túléli ezt, akkor mindenképpen tartósabb lesz, mint a hagyományos verziók.A színválaszték és a szétessett csali
A szineket tekintve jelenleg hat féle kapható, indul a hagyományos fehérrel és sárgával, én ezeket kihagytam, viszont a maradék négyet kipróbáltam. Az egyetlen természetes színű példány a Watermelon piros flitterrel, ez nagy kedvence a sügéreknek, elsősorban tiszta vízben. A Firetiger volt a kedvencem az élénk szinek közül, sügér és csuka egyaránt szereti, a piros-fehér szintén egy univerzális szín, illetve az utolsó chartreuse lóg ki egy picit a sorból. Ez utóbbit a sügérek kevésbé támadták, viszont rossz fényviszonyok között a csukák szeretik. Igaz fényváltáskor vagy éjszaka még nem nagyon dobáltam ezekkel a gumikkal, lehet akkor változna a véleményem.Kiscsuka
Fogott halfajok tekintetében a sügér és a csuka képviseli magát, persze az is igaz, hogy olyan helyeken használtam csak ahol ez a két faj a domináns. Biztos vagyok benne, hogy süllős pályákon is eredményesen használhatóak, illetve egyéb meglepetésben is lehet részünk. Fogósság tekintetében hasonlónak gondolom, mint a nemrég bemutatott Yum gumit, viszont a rontott kapásaim száma egyértelműen megnőttek. Ha a marketing anyagokra hagyatkozom, akkor ez az aromázás miatt kellene, hogy legyen. Ezt persze ellenőrizni nem tudom, főleg úgy, hogy sok más egyéb változó is bejött a képbe, így ez megmarad feltételezésnek.21cm-es sügér
Összességében azt mondhatom, hogy ez a csali is jól működik, a halak szeretik, szépen lehet vele fogni. Egyedi kialakítása miatt tartósabb is, mint a hagyományos társai, ritkábban kell cserélni, bár a ragasztás melletti szakadással mindenképpen számolni kell. Ami még mellette szól, hogy rendkívül könnyen beszerezhető, hiszen a legtöbb bolt forgalmazza ezt a márkát és kapcsolatban állnak a forgalmazóval, így ez sehol sem okozhat problémát.

Szabó Zalán

 

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top