Archive for március, 2009

Filmajánló: Matchbotos horgászat III

Posted on március 30, 2009, under Bemutatók.

Matchbotos horgászat IIIAz egyik nap nézelődtem a soroksári WalterLand áruházban és észrevettem, hogy megjelent Walter Tamás Matchbotos horgászatról szóló filmsorozatának harmadik, egyben utolsó része. Sokat nem kellett gondolkodnom, a lemez gyorsan a kosárban landolt és otthon rögtön megnéztem kétszer. Három horgászat található a lemezen, az első egy vízközti pontyozás, a második egy bolonyai botos horgászat, míg a harmadik egy hollandiai mélyvizes dévérezés. Ezután azt kell mondjam, hogy ez a film is hasonló szinvonalú, mint az előzőek, tehát aki eddig elégedett volt, annak érdemes megnéznie ezt részt is. Bónuszként egy néhány perces rövid kisfilm van, melyben Tamás néhány hasznos infot megoszt a nevével fémjelzett Spro matchbotokról, segítve a választást. Egy negatívumról azonban szót kell ejtsek, ez pedig a film hossza. Az eddigi 90 perc helyett, ez most csak 60 percre sikeredett, így úgy gondolom ez egy picit rövid, főleg ha figyelembe vesszük a lemez háromezer forintos árát. Valószínűleg a készítők is gondoltak erre, mivel egy 2009-06-30-ig felhasználható vásárlási utalványt helyeztek el a filmben, így ha szoktunk vásárolni valamelyik WL-ben, vissza is kaphatjuk a film árát.

Szabó Zalán

Két óra, két hal

Posted on március 22, 2009, under Horgásztörténetek.

PontyGyakran előfordul, hogy a horgászatra szánt napon az időjárás megtréfálja az embert. Ezúttal én is így jártam, volt szabadidőm, de az előrejelzés viharos szelet jósolt. Mivel még év elején eldöntöttem, hogy az idén nem hagyom magam, ha esik, ha fúj megyek pecázni, így összepakoltam a felszerelést, és irány a vízpart. Az uticél a Pátkai horgásztó volt, gyakran járok ide, a környezet mindig szépen rendezett és ami még fontosabb, a halállomány elsőrangú. Nemcsak sok, hanem kapitális méretű halak is találhatók itt, így sosem tudhatja az ember, hogy mit akaszt legközelebb. Persze ne gondolja azt senki, hogy itt automatikus a siker, a halak jelentős része már töbször partra került, így rendkívül óvatosak, éppen ezért könnyű betlizni.
A partra kiérve kellemes meglepetésként fogadott, hogy épp nincs horgász a tavon, cserébe viszont a távolban gyülekező felhők nem sok jóval kecsegtettek. Mivel esőt nem jósoltak erre a napra, nagy önbizalommal pakoltam ki a kocsiból és elindultam a tó hátsó része felé. A tervem az volt, hogy a szélnek háttal ülve a tó egyetlen szigetének környékét horgászom meg, így a széljárás is kedvezőnek tűnt és gondoltam nem fagyok meg túl hamar. Egy bökkenő volt csupán, a tavat tápláló patak a nemrégi kiadós esőzések hatására talált magának egy extra utat és ezen a vízmosáson kellett volna áthaladnom. Ideiglenes megoldásként kövekkel ki volt ugyan rakva egy vékony folyosó, azonban a teljes cuccommal átkelni ezen nem tűnt könnyű feladatnak. Megpróbáltam apránként átvinni a cuccot, de hamar sikerült bokáig merülnöm a jéghideg vízben, ráadásul közben megérkezett egy gyors tavaszi zápor is. Teljes sebességgel visszavonulót fújtam és a kocsiban töprengtem, hogy mi legyen. Szerencsére a zápor hamar továbbállt és a tógazda is előkerült. Megtudtam, hogy az előző napokban jópár pontyot fogtak és azt is, hogy ezek a tó sekélyebb részeiben történtek, a mélyvizi horgászatok rendre betlivel végződtek.
A híreken fellelkesülve gyorsan el is foglaltam a közeli stégek egyikét és a parthoz közel, az akadós részt kikerülve alakítottam ki egy etetést. Csalogatóanyagnak 1kg TopMix Red Carp Extra etetőt kevertem be egy kevés VDE CSL Liqui Mix Natural-lal és tettem hozzá egy-egy marék 12mm-es CSL, illetve 8mm-es epres-halibutos pelletet (2008-as verzió), mindkettőt szintén a TopMixtől. Az erős szélnek köszönhetően nem jöhetett szóba más, csak a fenekezős felszerelés, az egyik botot gubancgátlóval kombinált csúszókosaras szerelékkel láttam el, a 20-as előkére 10-es méretű Gamakatsu 2260B horog került, arra pedig néhány epres csontkukac. A másik botra viszont a Korda gyárilag szerelt Chod rig-je került, 10lb-s IQ Flourocarbon előkén 8-as Korda Longshank horog, csalinak pedig saját készítésű lebegő bojli, ananász-mandarin ízben.
Nem kellett sokat várni, az egyik kapásjelző gyanúsan rángatózni kezdett. Gyors bevágást követően egy szép tenyeres dévér került partra. Friss csontik kerültek fel miután visszadobtam a halat és reméltem, hogy hasonló lesz a folytatás. Egy jó fél óra múlva ismét kapás ugyanazon a boton, azonban ez már egy komolyabb hal volt, első meglepetésében le is húzott egy adag zsinórt. A hideg víz miatt azonban a fárasztás így sem tartott sokáig, néhány perc múlva egy 53cm-es tőponty feküdt a matracon. Szép, egészséges hal volt, viszont szegénynek a száján egy hatalmas horog ütötte sebet találtam, ráadásul jópár féregszerű élősködő csimpaszkodott rajta, elsősorban a szája környékén. Ezektől megszabadítottam mielőtt elengedtem és reméltem, hogy gyorsan felépül ezekből a sérülésekből.
Nem sokkal a szép fogás után a szél egy újabb fokozatba kapcsolt, a vizes lábam egyre jobban fázott, így eljött az összepakolás ideje. Röpke két óra alatt sikerült két halat fogni – amiből az egyik egy 4kg körüli ponty – olyan körülmények között ahol a legtöbb horgász meg sem próbálkozott, azt hiszem ez jó eredménynek számít.

2009_03_16_patka2

Szabó Zalán

Szezonnyitó horgászat Örspusztán

Posted on március 19, 2009, under Horgásztörténetek.

PotykaJól emlékszem az első horgászatomra az Aranyponty Horgászcentrumban. A 2008-as év nyitónapján sikerült eljutnunk ide barátnőmmel és testvérével együtt, ekkor azonban még nem igazán tudtuk, hogy mire számítsunk, de a szerencse mellénk szegődött és sikerült “belenyúlnunk a tutiba”. A nap folyamatos pontykapásokkal telt, gyakorlatilag csak egy botot tudtunk használni, nem hagytak minket békén a halak és élményekkel megpakolva mehettünk haza. Az év folyamán többször visszatértünk a tett helyszinére, de hasonló fogást egyszer sem sikerült elérni, így nem is csoda, hogy 2009-ben újra a vízparton találtuk magunkat azon a  bizonyos napon, reménykedve ismét a nagy fogásban.

A Horgászcentrum több tóból áll, ezek méretben ugyan jelentősen különböznek, azonban mindegyikre jellemző, hogy igen sekélyek, illetve a mederfenék szinte teljesen egyenletes, nem igazán vannak jó haltartó helyek. Ennek megfelelően keresni kell a halat, ha 2-3 óráig nincs mozgás érdemes átülni máshová, hátha ott több szerencsénk lesz. A tervünk az volt, hogy kezdésnek megpróbálkozunk a tavaly már bevált helyen, a vízpartra érve azonban több meglepetés is ért bennünket. Először is nagyon kevés horgász volt, nem tudni, hogy a még hideg, változékony időnek, vagy a gazdasági válságnak köszönhettük-e, de mindenesetre ezt nem bántuk. Másodszor viszont a tavalyi helyünk víz alatt állt, így  jobb híjján leültünk egy eddig ismeretlen helyre a 2a tavon.
A horgászathoz két könnyű fenekező botot készítettem be, a 22-es főzsinórra egy gubancgátló csővel kombinált csúszó etetőkosaras szereléket tettem, mindkettőn különböző előkével. Az első 20-as monofil zsinóron egy 10-es Gamakatsu Feeder Strong horog a hagyományos csalikhoz, míg a második 10lb-s fonott előkén 8-as Korda Kurv horog a különböző pelletekhez. Etetőanyagnak a Döme Gábor féle Haldorádó Feeder Master Piros Pontyot választottam, ez egy kifejezetten hideg vizes kaja epres ízben. Ezt dúsítottam még egy kis csemegekukoricával és csontival, majd a bekeveréshez a VDE CSL Liqui Mix Naturalt és a tó vizét használtam. Csalinak az egyik botra  néhány csontkukacot tettem egy szem Top Mix pácolt epres kukoricával, a másikra pedig a Nutrabaits Total Hemp csalizópelletjét, ami CSL likőrrel volt ízesítve. Adri és Fecó hasonló, de kissé erősebb felszerelést használt, giliszta, csonti és kukorica csalikkal. A szerelékek gyorsan a helyükre kerültek, belőttem még néhány gombócot alapozóetetésnek és megkezdődött a várakozás. Ezt azonban sok minden nem zavarta, csak egy jó másfél óra múlva a halőr tűnt fel és jelezte, hogy van aki már 3 pontynál jár a Cigánytavon. Becsületből kivártuk a két órát, de nem volt kérdéses, hogy átülünk máshová.
A Körtóra esett a választás egy egyszerű oknál fogva, a tó kicsi, itt nem tudnak elbújni a halak, tehát ha étvágyuknál vannak akkor biztosan tudunk belőlük fogni. Adri kezdte meg a költözést, követtem én, majd végül a Fecó is. Mire az újonnan kiszemelt helyre értem, már meg is volt az első kapás és az első ponty is gyorsan partra került. Az elkövetkező egy órában négyre növekedett a fogott halak száma, mindenki hozzátette a részét, senkinek nem maradt érintetlen a csalija. Külön érdekesség volt, hogy a hideg víz ellenére határozott, botvivős kapások voltak, nem az általában ilyenkor jellemző maszatolós verzió. A helyváltás helyességét nemcsak a fogott pontyok igazolták, az előző helyünk szomszédai ekkorra már feladták és üres kézzel távoztak. A kapások közben lassultak, eddig csak a hagyományos csalikkal volt szerencsénk, a pelletes boton nagy volt a csend. Hiába variáltam az izesítést, a Nutrabaits pelletekre nem volt kapás, ezért úgy döntöttem, hogy váltok. Előkét cseréltem, szintén 10lb-s fonott zsinór, csak 6-os Gamakatsu G-Carp Specialist horog csomómentes kötéssel és csalinak a Haldorádó 12mm-es Red Tuning pelletet tettem fel mandulás ízben. Eleinte erre sem volt érdeklődés – az élő csalik közben újabb két pontyot eredményeztek – azonban ahogy közeledett a nap vége, egyszer csak felvágódott a kapásjelző és fennt is maradt a pelletes boton. Rövid fárasztást követően a képen látható 45cm-es pontyot sikerült szákba terelni, mely a nap legnagyobb és egyben utolsó hala is lett. Többször tapasztaltam már, hogy a különböző pelletekre ugyan kevesebb kapás van, viszont az egyedsúly minden esetben nagyobb, mint a hagyományos csalik esetén, ezért mindenképp érdemes kisérlezetni velük akkor is ha látszólag nincs  rájuk érdeklődő. A nap eredményét összegezve azt hiszem elégedettek lehettünk, bár nem ismétlődött meg a tavalyi siker, de jól szórakoztunk és úgy gondolom ez a lényeg.

Szabó Zalán

Üdvözlet a Sügértanyán!

Posted on március 17, 2009, under Egyéb.

Üdvözölök mindenkit a Sügértanyán, a Fejér megyei horgászblogon! Terveim szerint pecás történetek, illetve különböző tippek és trükkök egyaránt megtalálhatóak lesznek, melyek a helyi vizeken kerülnek bemutatásra. Közben pedig minden észrevételt, véleményt, illetve ötletet szivesen veszek.

Szabó Zalán

 

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top