Archive for 'Tippek, trükkök'

Csalizzunk kis méretű pellettel!

Posted on április 2, 2009, under Tippek, trükkök.

pellet_csalizasNapjainkban a pellettel történő horgászat népszerűsége folyamatosan nő. Ezen csali titka a szelektáló hatásában rejlik, ugyanis ezt használva jó eséllyel az etetésünkön tartozkodó nagyobb halak egyikét fogjuk megakasztani. Fontos azt megemlíteni, hogy a hagyományos csalikkal (giliszta, csonti, csemegekukorica, stb) várhatóan több kapásunk lesz, mivel ezeket a kis halak is igen kedvelik és ismerik, azonban szerencse kell, hogy a csali kitartson míg egy nagyobb hal odaérkezik. Itt jönnek képbe a különböző pelletek. Magyarországon elsőként a nagyméretű, 16-20mm átmérőjű darabok terjedtek el a bojlis horgászok révén, azonban ahogy a finomszerelékes horgászat kezdte őket átvenni, elérhetővé váltak a kisebb méretek is.
Kevesen tudják, hogy a pellet mérete csak közvetve szelektálja a halak méretét, ugyanis ahogy nő a méret, úgy csökken a kapókedv is, így tovább a helyszínen marad a csali és csak ezáltal ad esélyt egy kapitális hal megfogására. Azonban ha valaki a pörgősebb horgászatokat kedveli és nem akar napokig a bot mellett ülve várni a kapásra, mindenképpen érdemes a kisebb méretű pelletekkel megpróbálkoznia. A szelektív hatás megmarad, tehát az etetésen kiválogatja a nagyobb egyedeket, viszont hal is lesz, tehát nem fogunk unatkozni. A horgászat kezdetén érdemes az egyik botot hagyományos csalikkal használni, míg a másodikra pedig pelletet tenni. Így képet kaphatunk a halak aktuális izléséről és méretéről és tudunk dönteni esetleges változtatásról.
Felmerül a kérdés azonban, hogy hogyan érdemes csalizni a kis pelletekkel. Általánosan elterjedt a szilikon karika használata, melyet rá tudunk húzni a csalira és a kisebbik karikát pedig a horog öblébe akasztjuk. Ez elég egyszerű módszer, azoban van vele egy nagy probléma, a pellet megfelelő pozícionálását nem tudjuk biztosítani a jó akadás érdekében, könnyen elmozdul dobás közben. Különböző ütközőkkel ugyan valamelyest lehet ezen segíteni, de nem ez az ideális megoldás. A legjobb véleményem szerint a bojlis horgászatban széles körűen elterjedt hajszálelőkés módszer, azonban ehhez szükségünk lesz néhány segédeszközre. Kezdjük rögtön a horoggal, a bojlis horgok túl nagyok és erősek, míg a finomszerelékes horgok általában lapkásak és nem a megfelelő formájúak. Nemrég bukkantam rá a Fox képen látható horgára (R5483), amely egy az egyben a 2-es szériás bojlis horog mása, csak kisebb és könnyebb. 12-es a legnagyobb méret ebből, szerintem ideális a pici 8mm-es csalikhoz. Előkezsinórból már szerencsére nagy a választék, használja mindenki nyugodtan a bevált monofil előkéjét. Én jelenleg a Shimano Ultegra Silk Shockkal kísérletezem, kezdeti reakcióim pozitívak, illetve ajánlhatom még a nálam már bizonyított Gamakatsu Super G-linet is. Csomómentes kötést (not a knot) alkalmazzunk és stoppernek az új Korum Quickstops-ot, a hozzá való Quickstop Needle-lel. Ennek az az érdekessége, hogy a stoppert rákötjük a hajszálelőkére és a tűvel toljuk át a csalin, majd elfordítva azt rögzíteni tudjuk. Nagy előnye ennek az új fajta megoldásnak, hogy rendkívül gyors és nem tudjuk elhagyni a stoppert, nem kell vele vacakolni, ráadásul nem túl nagy, így ezekhez a kisebb csalikhoz is tudjuk alkalmazni. Végül nézzük meg mi kerüljön a hajszálelőkére. Több magyar cég is, köztük a TopMix, MarosMix és a TímárMix is forgalmaz már 8mm-es fúrt pelletet, ezek mindegyike jó lehet, kisérlezettünk bátran. A fontos csak az, hogy a csalik már gyárilag legyenek fúrva, ugyanis utólag ez nehezen kivitelezhető, könnyen kettétörik a pellet.
Egy fontos megjegyzés még maradt a végére, mégpedig a törpeharcsával fertőzött vizek kérdése. A tavalyi évben sokat kisérleteztem ezekkel a csalikkal a Pátkai víztározón és a következőre jutottam. Amíg tavasszal nem indulnak be a törpék, addig szebb kárászokra vagy pontyokra eredményesek lehetünk így, azonban amikor már a gilisztát vagy a csontit sem szivesen tesszük fel, akkor már a pelletekkel se kisérletezzünk. Ezek a kis ördögök úgy le tudják őket rágni az előkéről, hogy észre sem vesszük. Ekkor érdemesebb a különböző  keményebb főtt magokat használni, ezek is jól fűzhetőek a fentebb bemutatott módszerrel és sokkal jobban állják a törpék rohamait.

Szabó Zalán

 

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top