Archive for 'Egyéb'

Évértékelés: 2013

Posted on április 4, 2014, under Egyéb.

HidegbenTavalyi értékelésben azt vetítettem előre, hogy a 2013-as év lassan fog indulni. Ez bejött, olyannyira, hogy az első félévben rendkívül keveset horgásztam és még kevesebbet fogtam. A tél is elhúzodott és az otthoni elfoglaltságok is összejöttek, így kedvenc hobbim a háttérbe szorult. Szerencsére azonban az év második fele remekül alakult, munkahelyet váltottam és hirtelen rengeteg szabadidőm lett, sokat jártam a vízparton és behoztam a lemaradást.
Békéshalas fronton legtöbbet a Lovasberényi horgásztóra jártam és rengeteg hal jött, elsősorban pontyok. Néhány évvel ezelőtt az ilyen vizek a kedvenceim voltak, de ezen a téren nagyot fordult velem a világ. Relatív rövid idő alatt ki lehet ezeket a tavakat ismerni, rá lehet jönni, hogy mi az ami működik, hol járnak a halak, mit érdemes csinálni. Persze az időjárással és egyéb tényezőkkel azért van némi izgalom a dologban, de még így is nagyon kiszámítható, kevés a meglepetés. A halfauna nem elég változatos és a rendszeres pontytelepítéseknek köszönhetően mindig van “buta hal” a tóban amit relatív könnyű megfogni. Sok egyesületi vizen a horgászok úgy várják a telepítést, mint a messiást, ez belőlem viszont pont ellenkező hatást vált ki. Lehetőleg kerülöm az ilyen szituációkat, nem vonz a könnyű zsákmány, inkább a kihívást keresem.Fagyos tájTérjünk át egy ennél érdekesebb témára, a pergetésre. A nyáron a főszerepet a feketesügérek kapták, jónéhányszor próbálkoztam náluk és nem is rossz eredménnyel. Igaz kapitális példány nem jött, de a mennyiség az szépen kárpótolt. Bemutatták ismét, hogy miért kedvelem őket annyira, rengeteg volt az akció és a látványos fárasztás, ezt egyszerűen nem lehet megunni. Ez volt a harmadik szezon amikor rájuk is horgásztam és mindig lehet újat tanulni, fejlődni és még többet fogni.
Őszre viszont belevágtam egy új témába ami már évek óta izgatta a fantáziámat, ez pedig a dunai horgászat. Mindig is kiváncsi voltam, hogy milyen, mit tudnék elérni, csak féltem tőle és ezért halogattam a döntést. Elindultam egy szál pergetőbottal és egy kis táskával, sokat jártam a partokat, figyeltem, dobáltam és ha nem is sokat, de néha fogtam is valamit. Ami nagyon meglepett az az, hogy az emberek alig járnak ki, nagyon kevés horgásszal találkoztam. Persze ez önmagában nem baj, sőt örülök ha nincs tömeg, viszont sétáló, érdeklődő, kiránduló emberből rengeteg van. Azt már látom, hogy nem lesz könnyű dolgom, biztos vagyok benne, hogy évek fognak eltelni míg valami komoly halat tudok fogni, de abban is biztos vagyok, hogyha nem is állandó jelleggel, de rendszeresen meg fogok fordulni a dunaparton.
Az utolsó kérdés pedig az, hogy mi várható idén, mi jön 2014-ben? Az év negyede már eltelt, most is lassú kezdés várható, de biztos vagyok benne, hogy felpörögnek majd az események. Az biztos, hogy lesz Duna, lesz feketesügér, lesz némi patakpeca és jellemzően a természetes, vagy ahhoz hasonló vizek partján fogom időm nagy részét eltölteni. Ez persze sok betlivel is jár, így kevesebb lesz a blogon is a történet, de most ez az ami érdekel, ez a kijelölt irány.

Szabó Zalán

Évértékelés: 2012

Posted on március 12, 2013, under Egyéb.

Nem, nem szűnik meg az oldal és nem ment el a kedvem sem a blogírástól. Mindenkinek az életében vannak olyan évek amikor a hobbi picit háttérbe szorul és más teendők viszik el az időt. Nálam is ez történt, tavaly megszületett első gyermekem és még egy nagyobb lakásfelújítást is sikerült bevállalni. Mindenre ilyenkor már nem jut idő és mivel a munkahelyemen nem mondhattam fel, ezért a pecára jutott most kevesebb.
A kevesebb azonban néha több, miután minden alkalom egy ajándék volt amikor kijutottam, így jobban meggondoltam, hogy hol, mit mikor csinálok és ez látszott is az eredményeken. A fő csapásirány a pergetés maradt, azon belül is a feketesügér, rájuk horgásztam messze a legtöbbet. Ez volt a második idény amikor rájuk pályáztam és a korai bénázások nyomai megszűntek, sikerült rendszeresen és sokat fogni belőlük. Persze minden viszonylagos, de a változás az előző évhez képest látványos volt. Nemcsak darabszámban, hanem méretben is fejlődtem, egy közel két kilós és 45cm-es lett az új egyéni rekordom.
A fekák viszont a többi haltól azért jelentős időt vettek el, így a szokásos csapósügéres és csukás pecák elmaradtak, illetve a békéshalazás is visszaszorult. Ettől függetlenül megfogtam első aranykárászaimat, compómat, jött ponty is, volt új csúcs az általam nagyon nem kedvelt ezüstkárászban, szóval nem volt teljesen eseménytelen az év. Egy dolgot sajnálok nagyon, a domolykók és pisztrángok elhanyagolását, ők nagyon hiányoztak. Ettől függetlenül nem lehet okom panaszra, nagyon mozgalmas és eseményekben gazdag volt az év, még akkor is ha nem minden a vízparton történt.
Egy kérdés maradt csak, mi várható idén? Jó kérdés, amit tudok az az, hogy a fiam nem nőtt még fel egy év alatt, illetve a lakásfelújításból is maradt valamennyi idénre, így mindenképp egy lassú kezdésre számítok. Reményeim szerint azért az év második felére felgyorsulnak majd az események és egyre többször jutok ki majd a horgászni. Az viszont biztos, hogy a szezon már elindult, első sikeres pecáról hamarosan felkerül a beszámoló és van még néhány ötlet tartalékban.

Szabó Zalán

Évértékelés: 2011

Posted on január 4, 2012, under Egyéb.

PatakpartAz emberek folyamatosan változnak, köztük én is. Ha visszanézem, hogy milyen tervekkel vágtam neki az évnek és megnézem azt, hogy mi lett belőle, egész másképp alakult. Persze nem bánom a dolgot, hisz szándékosan módosítottam év közben, ugyanis ami jól hangzott télen a szobában, az már kevésbé jól a parton. Ráadásul lehetőség volt olyan dolgokra is időt szakítani, amit későbbre terveztem. Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük szép sorban.
Az első célom a békéshalas pecában volt, mégpedig az, hogy megismerjem a városi tavunkat és itt egy szebb pontyot csípjek el. Tavasszal nagy lelkesedéssel álltam neki a feederezésnek és kisebb pontyokat, dévéreket és ezüstkárászokat fogtam. Akasztottam ugyan egy szebb pontyot is amivel kipipálhattam volna a feladatot, de a fárasztás végén a part mellett megtréfált és idő előtt távozott. Volt még bőven idő az évből, hogy kijavítsam a hibát, azonban hamar rájöttem, hogy én nem ezért horgászom. Úgy értem azzal még csak-csak meg tudtam volna békélni, hogy a panelházakat is nézegetem a spicc mellett, de az az embertömeg ami állandó jelleggel sétált a parton, az már sok volt. Bár horgásztam, de nem igazán tudtam élvezni a természetet, ami szerintem fontos része a hobbimnak.
Ezután már nem is próbáloztam itt többet és inkább a pergetést eröltettem. Igaz a nagy sügért ebben az évben sem tudtam megfogni, csak 1cm-et sikerült javítani az egyéni rekordon. Ettől függetlenül nem panaszkodom, hiszen rengeteg élményt gyűjtöttem. Több fajból rekordot döntöttem, csuka, domi, pisztráng és a már említett sügér ami kapásból eszembe jut, illetve jónéhány új halfaj is felkerült a listámra. A leglényegesebb talán a feketesügér és a kősüllő, mindkét fajra pályáztam már régóta. De emellett pergettem még pontyot, vörösszárnyút, jászt, bodorkát és ezüstkárászt, előtte egyik halfajt sem fogtam még ezzel a módszerrel. Az meg külön öröm, hogy a nagy természetes vizeinken is sikerült fogni, pl Dunán és a Balatonon, nemcsak a kisebb tavakban, patakokban. Szóval hiába nem sikerült a két eredeti célomat teljesíteni, mégis elégedett vagyok a szezonnal.
Már csak egy kérdés maradt, mégpedig az, hogy mit hoz az idei év. Na ez az amit most még én sem tudok. A tavalyi évből kiindulva óvatosabb vagyok, konkrét célokat nem tűzök ki, inkább csak irányvonalakat. Ami biztosnak tűnik az az, hogy továbbra is a pergetés lesz a fő csapásirány, de azért egy-egy békéshalas pecát is szeretnék beiktatni, néha azért erre is szükség van. A vizeket tekintve szeretnék a nagyobb természetes vagy legalább annak látszó tavakon, folyókon holtágakon horgászni, illetve a patakpecáról sem mondanék le. A vesztesek inkább a kisebb méretű mesterséges tavak lesznek, ilyen vizekre egyre kevésbé vágyom. Persze ezek csak irányelvek, könnyen lehet, hogy ismét borul minden, feleségemmel tavaszra várjuk első gyermekünket, ki tudja, hogy mennyire húzza keresztbe számításaimat.

Szabó Zalán

2011: A kihívás éve

Posted on január 11, 2011, under Egyéb.

SügérMeggyőződésem, hogy az a horgász aki rendszeresen többféle vizen horgászik, többet fog tudni a halakról, mint aki mindig ugyanott teszi. Emellett az adott víz ismerete is rendkívül fontos, hiszen minél pontosabban tudjuk meghorgászni a halat tartozókodási helyét, annál többet fogunk fogni. A megfelelő helyismeret elsajátítása azonban időbe kerül, ráadásul a vizek és a halállomány is folyamatosan változik, így a tanulási folyamatnak sosincs vége.
A fenti változók között megtalálni az egyensúlyt nem könnyű feladat és változtatásra a legjobb alkalom az éves engedélyek kiváltásánál van. Az új év azoban új szabályokat is hoz, a legnagyobb változás talán a Nádor csatornán történt, ahol az eddig kedvelt helyeimen sehol nem lehet már horgászni. A választásnál még azt is figyelembe kellett vennem, hogy a szabadidőm évről évre kevesebb, egyre nehezebb időt szakítani hobbimra, így a víz közelsége és mérete is fontos tényezővé vált. Ennek megfelelően új kihívást találtam, mégpedig a Palotavárosi tavakat. Igaz nem egy vadregényes környezetben fekszik, illetve halállománya is teljesen a telepítésektől függ, de közel van és ez egyre jobban felértékelődik. Soha nem horgásztam még itt, nem igazán tudom mire számítsak, de úgy gondolom adok a tavaknak egy esélyt, meglátjuk mi sül ki belőle. Emellett a Nádor csatorna által keltett űrt pedig a Gaja patak fogja betölteni, remélve hogy a vízállás idén is megfelelő lesz a horgászathoz. Persze lesz néhány napijegyes túrám is a szezon közben, erről nem szivesen mondanék le.
Konkrét célokat nehéz megfogalmazni, így útban az ismeretlen felé, de azért kisérletet teszek rá. Továbbra is keresem a nagy sügért, szeretnék végre egy kapitális példányt horogra keríteni. Emellett a pontyozásra is nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni, ez az utóbbi időben háttérbe szorult. Miután frissen telepített példányokat relatíve könnyű megcsípni, szeretnék legalább egy “túlélőt” megfogni. Ennek megfelelően a következő két célt tűzöm ki az évre:
1. Legalább egy 30cm-es sügér megfogása.
2. Legalább egy 50cm-es ponty vagy amur megfogása a Palotavárosi tavakon.
Úgy gondolom, hogy mindkét cél igazi kihívás lesz, nem lesz könnyű egyiket sem teljesíteni. Meglátjuk, hogy mit sikerül év közben összehozni.
Az oldal működésében is lesznek változások, nem fogok minden horgászatról beszámolót írni, csak a túrákról és a jobban sikerült alkalmakról, a többiről pedig lehetőség szerint egy rövid, képes változatot tervezek. Emellett pedig a szakmai jellegű cikkek számát is növelni szeretném, mind a pergetés, mind a pontyozás terén.

Szabó Zalán

Évértékelés: 2010

Posted on december 29, 2010, under Egyéb.

Az áradó Nádor csatornaA természet kiszámíthatatlan. Még év elején azt írtam, hogy ez az év a pergetés éve lesz számomra, ami részben meg is valósult, hiszen rengeteget pergettem, ezt leszámítva azonban teljesen másképp alakult a szezon, mint azt eredetileg terveztem. A hosszú tél miatt késett a tavasz, tavainkat sokáig jégtakaró borította, majd nem sokkal utána pedig a soha nem látott esőzések után kialakult árvizek határozták meg a lehetőségeket. Igaz ez a szélsőséges időjárás nem kedvezett a horgászatoknak, azonban a halaknak igen, milliónyi ivadékhal lepte el vizeinket a sikeres ívást követően.
Persze azért horgászatra is jutott idő, lássuk hogy sikerült az év elején megfogalmazott három célt teljesíteni:
1. Egy minimum 60cm-es süllő, csuka vagy balin megfogása: eddig még nem sikerült egy jobb ragadozót fognom, az apróságokból viszont rengeteget, vágytam már egy szebb példányra. Süllőből 58cm-ig, míg csukából 67cm-ig jutottam, ráadásul ez utóbbi pergetve jött, így sikerült egy régi vágyamat teljesíteni.
2. Az első pergetve fogott domolykó: Ezelőtt sosem fogtam domolykót, viszont barátaim között van jónéhány igazi domivadász akik sok szép halat zsákmányolnak és megirigyeltem ezt tőlük. Itt a környéken nincs igazán jó domis víz, de azért sikerült belekóstolni ebbe a műfajba is. Igaz a derékig érő gazban való cserkelés nem lett a kedvenc horgászmódszerem, de több látott kapás mellett sikerült két példány kifogni, amiből az egyik nem is volt kicsi. Feladat kipipálva.
3. Egy minimum 30cm-es sügér megfogása: nem titok, hogy a sügér a kedvenc halam és szerettem volna egy olyan célt is ami igazi kihívás. Ez valóban be is jött, megvolt a kihívás ugyanis a cél közelébe sem sikerült eljutni, 22cm-nél nagyobb nem jött. Igaz akasztottam egy jobb sügért ami sajnos út közben lemaradt, de jó eséllyel még az sem ütötte volna meg a mércét.
Összességében elégedett vagyok az évvel, igaz félidőben még komolyan aggódtam, hogy mi lesz itt, azoban az év második felében sikerült megfogni azokat a halakat amiket relatíve biztosra vettem. A nagy sügér pedig a jövő zenéje marad.

Szabó Zalán

 
  • Home
  • Copyright 2009, Szabó Zalán.

    Back on Top